Gryta som gjordes om till soppa

Sista rätten ut på veckans påse från Middagsfrid var kikärts- och blomkålsgryta. Jag och Mattias hade gladeligen ätit grytan efter receptet, men jag känner våra barn och är rätt övertygad om att den inte hade gått hem hos dom. Jag gjorde därför om grytan till en soppa vilken serverades till lördagslunchen. Till soppan serverade jag quesadillas (på bilden ser ni Filippas ostsmörgås istället för quesadillas). Det var bara jag som tyckte om soppan. Mattias och barnen var inte så förtjusta så resterna åkte i slasken. Så kan det gå ibland!

Kikärts- och blomkålsgryta, 4 pers

Koka quinoa till 4 pers.

Skär 1 gul lök i tunna skivor. Skala och skär 2 morötter, ca 200 g i 2 cm tjocka slantar. Skär 1 blomkålshuvud i buketter och bitar. Hetta upp 1 msk olivolja i en stor gryta och tillsätt lök, 2 pressade vitlöksklyftor och 1 msk curry. Fräs allt på medelvärme i ca 2 min. Tillsätt blomålen och morötterna, 1 burk krossade tomater, 1 tetra kokosmjölk, 500 g, 1 burk avrunna kikärtor och 1/2 ask körsbärstomater. Sätt på locket och låt småputtra ca 15 min. Hacka 1 kruka koriander. Skölj 1 påse spenat, 70 g, och låt rinna av. Precis innan servering, tillsätt koriander, spenat och salt i grytan. Servera med quinoa.

Till soppan skippade jag kokosmjölken, kikärtorna, körsbärstomaterna, koriandern och spenaten. Jag hade ner lök, vitlök, blomkål, morötter och krossade tomater, kryddade med curry, salt och peppar. Detta fick fräsa. Ner med 8 dl vatten och 1 grönsaksbuljongtärning. Puttra i ca 15 minuter. I med 1 dl grädde. Detta fick koka ihop någon minut. Sedan mixade jag till en ganska slät soppa och smakade av med salt och peppar.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

2 svar

  1. JoHo skriver:

    Den LÅTER ju god! Men… om 3 av 4 inte gillar så misstänker jag att den inte kommer lagas igen 😉

  2. Kinna skriver:

    Qinoa ser man inte alltför ofta i en gryta. Har du inte lust att tävla med den på grytsnack.se? Vinsten är en resa till Spanien.
    Varmt välkommen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *