Ribollita i Crock Pot
Hösten är här och äntligen kan man börja laga värmande soppor igen. Idag testade jag ett för mig helt nytt recept, Ribollita i Crock Pot.
Receptet kommer från boken Soppa – och allt det goda till av Kristina Eriksson. En kokbok med recept på ett fyrtiotal goda och mättande soppor. Första gången hon åt ribollita var på en matlagningskurs i Toscana. Det var den ljuvligaste soppa hon ätit. Det är fortfarande en av hennes favoritsoppor. Ribollita betyder ”koka igen” och syftar på att man ursprungligen kokade gårdagens soppa igen. Det är mycket riktigt en soppa som blir ännu godare dagen efter. Kristina brukar ha isterband och blomkål i sin Ribollita och serverar parmesan, krutonger och olivolja till.
Visst låter det gott? Jag kunde inte motstå att testa detta recept. Jag valde att tillaga soppan i Crock Pot då jag tycker det är ett smidigt tillagningssätt plus att smakerna kommer fram på ett helt annat och godare sätt. Självklart går det lika bra att tillaga soppan i gryta på spisen. Även min soppa fick stå till sig i kylen över natten så att smakerna hann sätta sig ordentligt.
Jag är benägen att hålla med Kristina. Soppan är verkligen ljuvlig. Perfekt tuggmotstånd i morötter, blomkål och bönor. Lite syrlig köttsmak från isterbanden. Sälta från buljongen. Toppingen lyfte dessutom soppan ytterligare ett par snäpp. Vilka smaker! Magiskt gott!
Ribollita
1 purjolök
2 stora morötter
800 g blomkål
olivolja att steka i
12 dl hönsbuljong
2 isterband
1 burk små vita bönor, 250 g avrunna
salt, peppar
Till servering: krutonger, riven parmesan och olivolja
Dela purjolöken på längden och skölj den. Skär i fina skivor. Skala morötterna och dela dem i skivor. Dela blomkålen i små buketter.
Fräs purjolöken i crock pot-grytan. Löken ska bli mjuk och glansig. Tillsätt morötter, blomkål och hönsbuljong. Ställ tillbaka på tillagningsenheten. Låt gå i 2.5 timmar på svag värme. Skär snitt i isterbanden och ta ur innehållet. Rör ner isterbandskött och väl sköljda bönor i grytan. Låt gå på hög värme i ytterligare 30 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Servera soppan med krutonger, parmesan och ringlad olivolja. Soppan ska smaka mycket av olivolja.
Senaste kommentarer