Ribollita i Crock Pot

Ingredienser för att laga Ribollita i Crock Pot

Ingredienser för att laga Ribollita i Crock Pot

Hösten är här och äntligen kan man börja laga värmande soppor igen. Idag testade jag ett för mig helt nytt recept, Ribollita i Crock Pot.

Jag fräser lök, morötter och blomkål innan tillagning i Crock Pot.

Jag fräser lök, morötter och blomkål innan tillagning i Crock Pot.

I med buljong och låt gå på svag värme i 2,5 timmar.

I med buljong och låt gå på svag värme i 2,5 timmar.

Receptet kommer från boken Soppa – och allt det goda till av Kristina Eriksson. En kokbok med recept på ett fyrtiotal goda och mättande soppor. Första gången hon åt ribollita var på en matlagningskurs i Toscana. Det var den ljuvligaste soppa hon ätit. Det är fortfarande en av hennes favoritsoppor. Ribollita betyder ”koka igen” och syftar på att man ursprungligen kokade gårdagens soppa igen. Det är mycket riktigt en soppa som blir ännu godare dagen efter. Kristina brukar ha isterband och blomkål i sin Ribollita och serverar parmesan, krutonger och olivolja till.

Visst låter det gott? Jag kunde inte motstå att testa detta recept. Jag valde att tillaga soppan i Crock Pot då jag tycker det är ett smidigt tillagningssätt plus att smakerna kommer fram på ett helt annat och godare sätt. Självklart går det lika bra att tillaga soppan i gryta på spisen. Även min soppa fick stå till sig i kylen över natten så att smakerna hann sätta sig ordentligt.

Soppan klar att äta!

Soppan klar att äta!

Servera soppan med parmesanost, krutonger och olivolja.

Servera soppan med parmesanost, krutonger och olivolja.

Jag är benägen att hålla med Kristina. Soppan är verkligen ljuvlig. Perfekt tuggmotstånd i morötter, blomkål och bönor. Lite syrlig köttsmak från isterbanden. Sälta från buljongen. Toppingen lyfte dessutom soppan ytterligare ett par snäpp. Vilka smaker! Magiskt gott!

Ribollita eller toscansk böngryta.

Ribollita eller toscansk böngryta.

Ribollita

1 purjolök
2 stora morötter
800 g blomkål
olivolja att steka i
12 dl hönsbuljong
2 isterband
1 burk små vita bönor, 250 g avrunna
salt, peppar

Till servering: krutonger, riven parmesan och olivolja

Dela purjolöken på längden och skölj den. Skär i fina skivor. Skala morötterna och dela dem i skivor. Dela blomkålen i små buketter.

Fräs purjolöken i crock pot-grytan. Löken ska bli mjuk och glansig. Tillsätt morötter, blomkål och hönsbuljong. Ställ tillbaka på tillagningsenheten. Låt gå i 2.5 timmar på svag värme. Skär snitt i isterbanden och ta ur innehållet. Rör ner isterbandskött och väl sköljda bönor i grytan. Låt gå på hög värme i ytterligare 30 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Servera soppan med krutonger, parmesan och ringlad olivolja. Soppan ska smaka mycket av olivolja.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *