Halloumilasagne
Ni minns väl att jag i förra veckan lagade världens godaste lasagne, en Halloumilasagne? Fick cravings och lagade den idag igen. Den här gången i Crock Pot. Det är sällan något blir sämre av att tillagas i Crock Pot. Tvärtom blir det mesta bara godare och mer välsmakande än tillagat i gryta eller ugn. Dessutom är det ett smidigt tillagningssätt.
Självklart blev det minst lika gott som sist! Smakrikt och krämigt med perfekt balans mellan sötma, sälta, mjukt och crunchy. Glöm inte att efter halva tillagningstiden (går lika bra även från start för de som inte vill eller kan passa) lägga en handduk mellan gryta och lock. Detta för att fånga upp vattenångan som bildas och möjliggör krispig(are) yta på det som tillagas. Vill man ha extra krisp på toppen så kan man för de modeller som klarar detta sätta in formen i ugnen på 225 grader i ca 5-10 minuter.
Jag har valt att fräsa lök, vitlök och tomatpuré i min Crock Pot-gryta på spisen innan tillagning. Jag tycker det ger rundare och godare smak. Vill man kan man skippa detta moment och bara röra ihop tomat- och spenatröran som den är i en skål.
Halloumilasagne, 4 port
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk rapsolja
1 paket färska lasagneplattor (à 200 g)
3 msk tomatpuré
500 g krossade tomater
1 tsk flytande honung
1 grönsaksbuljongtärning
2 msk hackad färsk timjan (eller 1 tsk torkad timjan)
1 dl vatten
200 g fryst bladspenat
2 halloumiost (à 200 g)
1 1/2 dl pumpakärnor (gärna rostade)
1 1/2 dl riven prästost
salt och svartpeppar
ev färsk timjan till garnering
Skala, dela och finhacka lök och vitlök. Fräs lök och vitlök mjuk i olja ca 3 minuter i Crock Pot-grytan för de modeller som klarar detta eller i en stekpanna på spisen. Tillsätt tomatpuré som får fräsa med några minuter. Häll ned krossade tomater, honung, buljongtärning, timjan och vatten. Tina spenaten och pressa ut vattnet. Ha ned spenaten i grytan och rör om ordentligt. Smaka av med salt och peppar. Häll ut tomat- och spenatröran i en separat skål.
Skär halloumin i tunna skivor.
Ställ Crock Pot-grytan på tillagningsenheten, Varva tomatsås, lasagneplattor, pumpakärnor och halloumi . Börja och avsluta med tomatsås. Strö över riven ost. Låt gå på 3 timmar på låg effekt. Efter halva tiden, lägg en handduk mellan gryta och lock. Smaklig spis!
Spännande recept. Tänkte prova göra det i morgon.
Så du använde bara ett paket lasagne plattor ? Tycker det låte lite till 4 pers. Hur många lager med plattor blev det för dig ?
Det blev alldeles perfekt men vill du ha mer plattor kan du väl bara köpa ett extra paket och ha i reserv <3 ?! Kram! ps. Körde sås, plattor, fyllning, sås, plattor, fyllning, sås, plattor, sås och riven ost!
Den var jättegod. Kommer vi att göra många gånger
Vad kul att ni också tycker det! Vi har lagat dessa lasagne flera gånger nu och den har seglat upp till en av våra absoluta favoriträtter! Lättlagad, nyttigt och gott! Kram!