Kycklingbollar i kokossås

Kycklingbollar i kokossås
Kycklingbollar i kokossås

Vi äter mycket kyckling hemma hos oss i alla möjliga varianter, former, storlekar och smaker. Det är gott, nyttigt och klimatsmart. Ni vet väl att det även finns kycklingfärs? Ett magert och klimatsmart alternativ och/eller komplement till annan färs på marknaden. I helgen lagade jag till kycklingbollar i kokossås i min fantasiska Crock Pot. Kyckling och kokos är en supergod kombination och tillsammans med chili, vitlök och ingefära blir det en riktig smakexplosion i munnen.

Jag använde bara den tjocka delen på kokosmjölken - det blev ändå massor av sås!
Jag använde bara den tjocka delen på kokosmjölken – det blev ändå massor av sås!
Färdiga kycklingbollar! Och ni ser - ingen brist på sås direkt!
Färdiga kycklingbollar! Och ni ser – ingen brist på sås direkt!

Det är ett mycket enkelt och lättlagat recept. Hur fantastiskt är det inte att bara kunna lägga ner alla ingredienser rakt ner i grytan utan att behöva bryna, fräsa och förbereda i tusen steg innan?! Trots den minimala arbetsinsatsen blir det en snygg rätt som imponerar vid matbordet.

Receptet kommer ursprungligen från Kronfågels receptbank.

Dags att servera!
Dags att servera!

Kycklingbollar i kokossås, 4 port

Kycklingbollar:
500 g kycklingfärs
2 vitlöksklyftor alt 2 tsk vitlökspulver
1 tsk paprikapulver
1 tsk salt
1 tsk peppar

Kokossås:
1 burk kokosgrädde alt det tjocka vita högst upp i en burk kokosmjölk
1 röd chili
1 vitlöksklyfta
1 msk riven färsk ingefära
1 tsk strösocker
salt & peppar

Skala och riv vitlök. Blanda kycklingfärs, vitlök, paprikapulver, salt och peppar. Forma till bollar.

Skölj och hacka en röd chili. Ta ut kärnorna om ni vill slippa den värsta hettan. Skala och riv vitlök. Skala och riv ingefära. Blanda kokosgrädde tillsammans med övriga ingredienser, smaka av med salt och peppar. Lägg i Crock Pot grytan. Lägg i kycklingbollarna. Lägg på locket. Låt gå på svag värme i 3-4 timmar.

Servera rätten tillsammans med kokt ris, hackad cashew och koriander.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 44 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat just mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *