Happy Food 2.0

Happy Food 2.0

Happy Food 2.0

En av de böcker jag länge har haft liggande vid sängbordet som påminnelse och inspiration är Happy Food av vetenskapsjournalisten Henrik Ennart och kocken Niklas Ekstedt. Eller så har jag bara inte orkat städa bort den, hehe. Nädå, det är en mycket bra bok som jag hämtat mycket inspiration från. Som påminnelse till er som inte läst den blir vi i boken guidade genom de senaste vetenskapliga rönen och forskningen om hur magen hjälper oss att trimma vår hjärna och vi får flera spännande recept som ska hjälpa oss på vägen.

Intressanta fakta blandas med kuriosa och recept.

Intressanta fakta blandas med kuriosa och recept.

Tycker att jag rätt väl följer många av råden som gavs. Till exempel äta mat enligt regnbågens alla färger (check), äta på regelbundna tider (check), undvika processad mat och socker (ingen check på denna), äta grönsaker varje dag (check), äta smakrik och väldoftande mat (check), äta mat lagad på färska råvaror (typ check), äta varierat för att tillgodose samtliga bakteriers behov (check), inte röka (check), motionera (check), ut och träffa folk (räknas på jobbet?!) och stressa mindre (ingen check här heller).

Det finns biverkningar med för bra mat!

Det finns biverkningar med för bra mat!

Nu kommer en uppföljare till boken, Happy Food 2.0. Den spinner vidare på temat vad vi bör äta för att må bättre på alla vis. Den här gången handlar det lite mindre om kopplingen till psykisk hälsa. Istället blir det ett mer holistisk perspektiv om hur vi hänger ihop med vår miljö.

Vill du bli biltjuv ska du äta så här.

Vill du bli biltjuv ska du äta så här.

Boken ger många spännande råd som vid en första anblick känns helt uppåt väggarna. För att tarmarna ska må bättre bör man diska för hand i stället för i diskmaskin. Då klarar sig fler bakterier och man löper mindre risk för allergier än om man alltid använder diskmaskin. Skaffa hund. Barn uppväxta med hund har enligt en studie har 13 procent lägre risk att drabbas av astma än andra barn. Låta barnen äta jord. Jord är ett mikrobiellt paradis med mer än en miljard bakterier i varje gram och få av dem är skadliga för barn.

Svett är bra.

Svett är bra.

Rådet att äta varierat löper som en röd tråd genom boken. Felet ligger ofta i en väldigt ensidig kost. Man ska äta mycket olika färger och smaker. Gärna fermenterat. Är maten både god och färgrik råkar det samtidigt vara det som är bra för hälsan. Dra ner på kött. Ät efter säsong. Satsa på vikingamat som fisk och vilt. Satsa på bittra smaker. Bitterheten har man idag tagit från kosten för att förenkla men bitterheten måste återerövras. Utan bitterhet kan maten bli förödande för oss. Man måste börja införa bittra smaker i tidig ålder då det tar ett tag att vänja sig vid dessa smaker. Bittra grönsaker innehåller mer näringsämnen, tex endive, kirskål, maskros, frisésallad.

Det man med dessa råd vill poängtera är att många av medicinernas effekter kan uppnås med vanlig mat. Inte bara satsa på probiotika.

Klassisk kalops med en twist.

Klassisk kalops med en twist.

Den här gröten skulle jag kunna äta varje dag.

Den här gröten skulle jag kunna äta varje dag.

Ät färgglatt!

Ät färgglatt!

Självklart bjuder Niklas på massor av inspirerande recept. Vardagsrätter för barnfamiljen, trerättersmenyer för helgen och allt däremellan.

Det här är en bok i min smak. Kanske blir den liggande på sängbordet tills Happy Food 3.0 kommer ut?!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *