Mustig mexgryta med svarta bönor och hembakta majstortillas
Receptet till kvällens middag kommer från min nyligen inskaffade favorit Rå matglädje – Veganskt, lyxigt och jäkligt gott, skriven av Erika Frost. Det blev en mustig mexgryta med svarta bönor tillsammans och hembakta majstortillas. Till detta även mangosalsa, avokadokräm samt fräscha, färska grönsaker. Receptet på mangosalsan och avokadokrämen är också från Rå matglädje. Jag serverade även riven ost och gräddfil till maten då dessa är ett givet inslag på våra tacomiddagar.
Av ett par av tortillabröden gjorde jag nachochips. Jag skar bröden i trianglar, penslade på olivolja, strödde över salt och stoppade in i ugnen på 225 grader i ca 8-10 minuter.
Grytan kom till då Erika var sugen på något kryddigt och det som fanns hemma var svarta bönor, sötpotatis, ancho och chipotle samt krossade tomater. Det är det som är så bra med maträtter, man kan ofta bara ta vad man har hemma och på så sätt skapa magi i köket. Klimatsmart är det också. Tortillabrödet är inspirerat av ett bröd Erika åt i en liten by i Belize på en av sina resor. De bodde tillsammans med en mayafamilj där kvinnorna varje dag tidigt på morgonen bakade tortillas på egenodlade råvaror.
Låt mig säga så här. Jag blev INTE besviken på maten. Grytan var verkligen perfekt kryddstark, fint tuggmotstånd och fantastisk smak! Tortillabröden magiska! Mjuka och fräscha. Sen älskar jag smaken från majsmjölet. Så mycket mer, och godare, smak än vanliga köpetortillas. Avokadokrämen smakrik och krämig, mangosalsan söt, stark, syrlig och krispig i ett. Såååååå god middag! Jag kunde inte sluta äta och den här rätten kommer att lagas till fler gånger, det är ett som är säkert!
Glöm för guds skull inte att göra hemgjorda nachochips. Kan vara det bästa jag ”kommit på” (ja, ni är säkert många där ute som redan testat detta, men jag hade inte ens hört eller tänkt på det) – galet gott!!! Vi satt och snacksade bara dessa när allt annat började ta slut. Hemgjorda nachochips dippat i de olika rörorna, mums!
Mexgryta med svarta bönor, 4 port
2 anchochili
2 chipotlechili
2 gula lökar
2 klyftor vitlök
olivolja
2 stora sötpotatisar
1 burk krossade tomater (400 g)
2 msk paprikapulver
2 msk malen spiskummin
1 burk svarta bönor (400g)
Blötlägg ancho och chipotle i hett vatten, gärna ett par timmar i förväg. Häll av vattnet och mixa chilin till en puré. Finhacka lök och vitlök. Stek i en gryta i lite olja tills den är gyllene. Skala och skär potatisen i kuber 2×2 cm. Lägg chili, potatis, tomater och kryddor i grytan och salta efter behag. Koka upp allt och låt puttra på låg värme ca 1 timme. Skölj bönorna, låt dom rinna av och rör sedan ned dom i grytan. Låt puttra ytterligare 5 minuter. Servera med ris, sallad, lime, guacamole och tortillas.
Majstortillas, 6-12 st
5 dl vatten
2 msk psylliumhusk
6 dl majsmjöl + till utbakningen
1-2 dl quinoamjöl
1 tsk salt
1 msk rapsolja
Blanda vatten och psylliumhusk och låt svälla några minuter. Tillsätt mjöl och salt och arbeta ihop tills du har en lätthanterlig och fast deg. Arbeta till sist in oljan. Vira in i plastfolie och låt vila i kylen ca 30 minuter. Dela degen i 6-12 bitar beroende på om du vill ha små eller stora tortillas. Forma rundlar och kavla ut dessa tunt på ett väl mjölat bakbord. Stek i het torr stekpanna tills bröden är gyllene med lätt brända fläckar på båda sidorna. Håll dom varma i en bakduk medan du steker färdigt. Servera till grytan.
Avokadokräm, ca 2 dl
2 mogna avokador
1/2 klyfta vitlök
1/2 röd chili
limezest
ev koriander
salt och peppar
Finhacka vitlök och chili. Mixa tillsammans med avokadokött och limezest till en slät kräm. Smaka av med salt, peppar och ev hackad koriander.
Mangosalsa
2 tomater
1 mogen mango
1 liten rödlök
1 chili
ev färsk koriander
1/2 lime, zest och juice
Hacka tomaterna i små kuber. Skala mangon. Skär av allt fruktkött och skär detta i små kuber. Finhacka lök, chili och ev koriander. Blanda allt i en skål och rör ned limezest och limejuice.
Whaaa jag som redan var hungrig! 😉