Hemgjord Poké Bowl med marinerad lax

Hemgjord Poké Bowl med marinerad lax
Hemgjord Poké Bowl med marinerad lax

I slutet på 2016/början på 2017 började det i mat- och hälsobranschen pratas mycket om ”bowl” av olika slag. Mat, ofta av det nyttiga slaget, i skål helt enkelt. Inte minst pratades det om den hawaiianska husmansrätten Poké Bowl. Jag var ganska tidig på att testa fenomenet och älskade det från första stund. Kort och gott är det en slags sallad som till upplägget påminner om sushi, och tacos. Resten av familjen, inte minst barnen, älskar det! Idag fick de hålla till godo med hemgjord Poké Bowl med marinerad lax.

Förutom att Poké Bowl är fantastiskt gott är det riktigt nyttigt och fräscht. Det består ofta av ljummet ris, marinerad rå fisk och fräscha grönsaker som toppas med en smakrik sås. En kombination av sushi och sallad helt enkelt. Gillar eller tål man inte fisk finns ofta tex kyckling och något vegoprotein också som alternativ. Gillar man inte ris kan det finnas typ quinoa och/eller zoodles (svarvade grönsaker). Grönsakerna kan tex bestå av avokado, betor, kimchi, sojabönor eller mango. Såser kan vara srirachamajo, wasabimajo eller någon form av sojasås.

Tänk fritt vad gäller grönsaker och tillbehör!
Tänk fritt vad gäller grönsaker och tillbehör!

Den enda nackdel jag kommer på med dessa bowls är priset. Du får lätt betala 150 kr för en, ibland ganska liten, portion. Och så dricka till på det. Gånger fyra om man är fyra i familjen. Inte rimligt?! Men att göra sina egna poké bowl är inte alls svårt, speciellt inte eftersom man kan förbereda flera av momenten. Sedan är det bara att bjuda in sina gäster och låta var och en få plocka ihop sin egen favoritbowl eller servera i färdiga stora portionsskålar. Placera riset mitt på tallriken och sedan resten av ingredienserna och tillbehören vid sidan om i stora portionsskålar. Strö över lite sesamfrön och ringla gärna på lite av srirachamajonnäsen och servera resten vid sidan om.

Man kan som jag skrev ovan förbereda maten i god tid innan servering. Men det är gott om riset inte är helt kallt. Ta fram alla ingredienserna i god tid så att det hinner bli rumstempererat. Kylskåpskallt blir inte lika gott. Tänk fritt vad gäller tillbehören till riset och laxen. Bara din fantasi sätter gränserna! Vad gäller srirachamajo använder jag färdig på flaska som jag köpt i en helt vanlig ICA, men självklart kan man göra hemgjord om man så önskar.

Poké Bowl, 4 port

Sushi-ris 4 port:
Sushi-ris, koka enligt anvisning på paketet

Marinerad lax:
500 g sashimilax eller lax av god kvalitet
2 msk japansk soja
1 tsk fisksås
2 msk sesamolja
1 lime
chiliflakes
salt
sesamfrön

Skär laxen i kuber. Blanda samman soja, fisksås, sesamolja och saft från en lime. Smaka av med chiliflakes och salt. Häll detta över laxen och låt marinera i minst 15 minuter, gärna längre. Torrosta sesamfrön i en varm panna. Strö rostade sesamfrön över den marinerade laxen.

Srirachamajo:
1 dl majonäs
2 msk sriracha
salt

Blanda samman alla ingredienser i en skål.

Uppläggning av poké bowl:
Lägg sushiriset i en skål. Toppa med marinerad lax. Placera grönsaker i högar runt om kring, tex picklad rödlök, gröna sojabönor, tärnad mango, skivad avokado, gari (inlagd ingefära), picklade morötter, ärtskott, etc. Toppa med rostade sesamfrön och chiliflakes. Spritsa över srirachamajo i snyggt mönster. Klart att servera och äta!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *