Svenska äpplen året runt

Svenska äpplen året runt

Svenska äpplen året runt

Jag älskar frukt. Allt från vanliga frukter som äpplen, apelsin, kiwi, päron, jordgubbar, blåbär, hallon, banan, nektarin, persika till ananas , kokosnöt och rambutan. Exotisk frukt är gudagott men helst köper jag svensk frukt. Framför allt för att den ofta smakar mer men även för det känns tryggt och klimatsmart. Idag var jag på en pressträff anordnad av Svenskmärkning AB Från Sverige där vi fick veta mer om just svenska äpplen året runt.

Välkommen till bords!

Välkommen till bords!

Eventet ägde rum på restaurang Hantverket i Stockholm. En riktigt mysig restaurang där man vill att mat, inredning och hela upplevelsen andas det fina hantverket. Maria Forshufvud, vd Svenskmärkning AB, hälsade oss välkomna, berättade mer om märkningen Från Sverige och presenterade en ny undersökning kring konsumenters åsikt om mat och dryck från Sverige. Stödet och intresset för svenska råvaror och livsmedel är starkt hos de svenska konsumenterna. Mer än varannan tittar alltid efter svenskt ursprung när de handlar i livsmedelsbutiken. Några skäl är högt förtroende, att man vill gynna svenska bönder och den svenska livsmedelsindustrin, korta transporter och låg antibiotikaanvändning i djuruppfödningen.

Svenska äpplen!

Svenska äpplen!

Henrik Stridh strider för de svenska äpplena :-)

Henrik Stridh strider för de svenska äpplena 🙂

Ändå är idag endast ett av fyra äpplen som säljs i Sverige svenskt. Äppelriket Österlens vd Henrik Stridh berättade om att det nu finns en ny lagringsmetod som gör att svenska äpplen kan säljas i butik året runt med bevarad smak och konsistens. Äpplena kommer också märkas med ursprungsmärkningen Från Sverige. Sammantaget ger detta svenska äpplen en stor möjlighet att ta större marknadsandelar.

Passande äppeldryck

Passande äppeldryck

Äppelmust från Rudenstams

Äppelmust från Rudenstams

Äppelprovning i full gång!

Äppelprovning i full gång!

Det finns drygt 200 kända äppelsorter i Sverige. Under pressvisningen fick vi möjlighet att provsmaka fem av dessa – Saga, Ingrid Marie, Rubinola, Elise och Santana. Provsmakning av äpplen var en fantastisk upptäcksresa. Varje sort hade sin arom och balans mellan syra och sötma. Vi fick även dricka Skepparp flaskjäst cider och äppelmust från Rudenstams.

Kockarna bakom äppelrecepten.

Kockarna bakom äppelrecepten.

Äpple är givetvis gott som det är men det är också en fantastisk ingrediens i matlagning. I såväl sallader och grytor som kakor och desserter. Äppelexperten och odlaren Helena Rimfors, Krögaren Fredrik Eriksson på Långbro Värdshus och Kökschef Stefan Ekengren, på Restaurang Hantverket har skapat underbara recept med svenska äpplen. Fem av dessa rätter fick vi njuta av på pressträffen.

Strömming i äppel- och böcklingmajonäs med Santana-äpple i äppelcidervinäger

Strömming i äppel- och böcklingmajonäs med Santana-äpple i äppelcidervinäger

Dessa var Strömming i äppel- och böcklingmajonäs med Santana-äpple i äppelcidervinäger.

Pizza med Frida-äpple

Pizza med Frida-äpple

Riktigt god botten och smakrik fyllning - perfektion!

Riktigt god botten och smakrik fyllning – perfektion!

Pizza med Frida-äpple.

Kalvtartar med rårivet Elise-äpple och jalapeno

Kalvtartar med rårivet Elise-äpple och jalapeno

Gästerna tar för sig av all den goda maten.

Gästerna tar för sig av all den goda maten.

Kalvtartar med rårivet Elise-äpple och jalapeno.

Fläsklägg med Ingrid Marie- och pepparrotskräm

Fläsklägg med Ingrid Marie- och pepparrotskräm

Fläsklägg med Ingrid Marie- och pepparrotskräm.

Brödpudding med Saga-äpplen och vaniljgrädde

Brödpudding med Saga-äpplen och vaniljgrädde

Sist men inte minst Brödpudding med Saga-äpplen och vaniljgrädde. Alltså, MUMS! Alla fem rätter var helt fantastiskt goda och jag njöt av varenda tugga! Ska garanterat laga till flera av dom hemma. Recepten ser enkla och relativt okomplicerade ut (tur för mig).

Rolig kuriosa! Det kända talesättet Ett äpple om dagen håller doktorn borta från magen (an apple a day keeps the doctor away) är från slutet av 1800-talet. Talesättet fylls med innehåll i takt med att kunskapen ökar om sambanden mellan mat och hälsa. För hundra år sedan var den stora upptäckten att äpplet innehåller vitaminer, för tio år sedan pratade man mer om antioxidanter och idag finns det ett stort intresse för de mikroorganismer som finns i äpplet. Intressant!

Välj svenska äpplen nästa gång du handlar!

Välj svenska äpplen nästa gång du handlar!

Varför ska man välja svenska äpplen? Dels av tradition, de har tunnare skal, mer arom/smak och unik smak, bättre balans mellan syra och sötma tack vare kalla nätter och varma dagar, konsumenten litar på svenska producenter, tillgång året om, svenska äpplen blir extra nyttiga – har höga halter av antioxidanter eftersom de mognar långsamt och det finns ett stort urval av olika sorter.

Stort tack till Svenskmärkning AB och restaurang Hantverket för en riktigt god svensk eftermiddag!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. Helena Rimfors skriver:

    Fin läsning och snygga bilder 🙂 Tack för att du kom till våran äppelshow. Om tiden tryter för att man tog den där löprundan istället för att sätta degen till fredagspizzan, ta en leksand rundknäcke som pizzabotten. Gott, snabbt och t.o.m. nyttigare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *