Äntligen frukt- och bärtider

Äntligen frukt- och bärtider
Äntligen frukt- och bärtider

Vi är redan inne i juli. Tiden går lite för snabbt. Det innebär semester för många men även att skog och mark fylls av frukt och bär som det gäller att försöka ta vara på. Äntligen frukt- och bärtider! Bärplockning är ett härligt sätt att vistas i naturen och hur tillfredsställande är det inte att komma hem med en hink fylld till bredden med smaskiga bär?! Färska bär är något som de flesta av oss gillar smaken av och på köpet får du i dig massor av vitaminer, mineraler och antioxidanter.

Gus fick göra sin egen sylt på bären han plockat.
Gus fick göra sin egen sylt på bären han plockat.

Jag och Gustaf är familjens bärplockare. Vi har gjort ett par vändor till skogen som ligger bara några hundra meter från huset där vi bor. Där har blåbären börjat mogna. Vi har inte varit ute så länge, bara någon halvtimme i taget. Barn har ofta inte samma tålamod som en vuxen. Det viktiga är inte hur mycket blåbär vi plockar utan att det är en rolig sak vi gör tillsammans.

Vi har också plockat smultron i dikena runt om i kvarteret. Vi har hittat en hel del faktiskt. Doften och smaken av smultron är oslagbar. Det luktar och smakar så sött och gott! Och så mycket sommarkänsla smultron ger. Smultron på ett strå ÄR sommar!

Jordgubbar från vårat jordgubbsland.
Jordgubbar från vårat jordgubbsland.

Jag planterade om våra jordgubbsplantor i slutet av förra säsongen och rensade bort jättemånga plantor. Det innebär att jordgubbsskörden är något mindre i år men jordgubbarna är desto godare! Och vad vore en sommar utan dessa röda, söta bär?!

Det är lite jobb men försök ta vara på det naturen ger oss. Involvera hela familjen. Gör en liten skogstur tillsammans. Plocka blåbär, fika, lek. När ni kommer hem, låt barnen göra sin egen sylt eller baka en god paj på bären. Det kommer skapa goda minnen för livet som ger mersmak!

Gus lättsockrade blåbärssylt

500g färska blåbär
250g syltsocker med pektin
En gnutta äkta vaniljpulver

Lägg blåbär och syltsocker i en gryta. Låt bären koka upp under omrörning. Ta bort eventuellt skum. Låt blåbären koka i 3-5 minuter. Smaka av med vaniljpulver. Häll upp sylten i väl rengjorda torra burkar. Förvara burkarna svalt.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *