Herr Surgurka

Herr Surgurka
Herr Surgurka

Jag försöker verkligen spara och konservera sommaren så mycket jag bara kan. Skriver inlägg om sommaräventyren, gör fotoalbum, fryser in bär, gör äppelmos, syrar grönsaker. Vad gäller syra grönsaker och västeråsgurka i synnerhet testar jag i år ett nytt recept istället för mitt klassiska, receptet heter Här dansar Herr Surgurka.

Dags att smaka för första gången!
Dags att smaka för första gången!

Precis som kvinnan bakom receptet på Surgurka, Katarina, älskar jag inläggningar och allra mest de som bygger på bakterier. Välgörande och hälsobringande mikrober som ger produkter vi kallar mjölksyrat, syrat, probiotika eller fermenterat. Syrade grönsaker blir just syrliga och lite salta. Processen med fermentering gör dessutom så att vi bättre tar upp vissa näringsämnen och grönsakerna blir faktiskt ännu nyttigare än de varit från början.

Nu kommer här receptet. Testa själva! Så värt tiden det tar!

Tummen upp för Surgurka!
Tummen upp för Surgurka!

Surgurka

1 kg västeråsgurka
50 g gul lök (1 liten)
5 g vitlök (2 klyftor)
1 msk gult senapsfrö
2 dillkronor
2 ekblad eller vinblad
1 l vatten
30 g jodfritt salt

1 st 3-liters glasburk med gummiring och bygellås (eller 2 mindre burkar)

Börja med burken. Diska, skölj noga och låt eventuellt torka i ugnen på 100 grader. Då är den garanterat ren.

Tvätta och skrubba gurkorna noga. Stick rakt igenom varje gurka på några ställen med sticka eller kniv. Vi vill att saltlagen ska fördelas jämt i gurkorna och att de ska behålla formen. Skiva lök och vitlök. Skölj dillkronor och blad. Varva gurkor, lök, senapsfrö, dill och blad i burken. Blanda salt och vatten innan du fyller det i burken. Lagen ska täcka helt. Tryck ner gurkorna med ett litet fat och en helt ren sten, eller använd dig av påstricket som beskrivs nedan. Stäng burken och ställ den i rumstemperatur (18 – 20 grader) på ett fat. Var beredd för det kommer pipa, bubbla och pysa om burken. Det är bakterierna som jobbar och det ska de få göra i två veckor.

Efter 14 dagar fortsätter arbetet i kylen ytterligare två veckor. Ingen snabbmat alltså. Eftersom lagen måste täcka samtidigt som det pyser ut en del brukar jag gardera mig med att ha lite saltlag på lut i kylen. Ser det ut att behövas så fyller jag på. Gurkorna ska förvaras i kyl och håller i oöppnad burk i månader. Öppnad burk klarar sig minst i tre veckor och bästa hållbarhetsmätaren är näsan. Så länge de doftar friskt och syrligt går de fint att äta.

Påstricket: Fyll ett par dl vatten i en 2 – 3 liters fryspåse. Den ska knytas ihop så att den får en form som kan täcka gurkorna och hålla dem under lagen i burken. Tänk dig ett formbart lock. Över påslocket ligger locket på burken och det är viktigt att inget av påsen sticker ut.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *