Recept hur du gör egen surkål
Surkål är kanske inte den vanligaste stapelvaran i svenska skafferier. Fler och fler inser dock fördelarna med att äta syrad mat. Det är faktiskt gott, supernyttigt och miljösmart. Det är även busenkelt att göra själv. I det här inlägget får du superbra recept hur du gör egen surkål. Receptet är från Happy food – Om hur mat och lycka hänger ihop. Jag kryddade min surkål med kummin. Andra förslag är timjan, chili, enbär, dill, vitlök, senapsfrö.
Surkål, 4 port
1 kg vitkål
2 msk salt utan jod
Diska ur en glasburk, ca 1 liter med skruvlock. Ta bort de yttersta bladen på vitkålen och släng dom. Spara ett stort vitkålsblad och lägg åt sidan. Strimla resten fint med hjälp av en matberedare, osthyvel eller skär med kniv. Lägg vitkålen i en väl tilltagen skål och tillsätt 1 msk salt. Knåda kålen med båda händerna eller i en matberedare med hjälp av ballongvisp tills den släpper rejält med vätska. Tryck ned kålen i burken, packa ordentligt och lämna ett par centimeter upp till locket eftersom innehållet expanderar vid fermentering. Ta det hela vitkålsbladet och tryck ned över den strimlade kålen så att den håller ned innehållet under vätskan. Sätt på locket.
Låt surkålen stå framme i rumstemperatur 7-10 dagar för att starta fermenteringen. Öppna locket en gång om dagen för att släppa ut luften. Efter 7-10 dagar i rumstemperatur ställer du den i kylen där den håller i månader. Servera gärna med isterband och fransk senap.
Tips! Hur länge du vill fermentera väljer du själv efter tycke och smak. Burken kan stå upp till en månad i rumstemperatur.
Senaste kommentarer