Recept hur du gör egen surkål

Recept hur du gör egen surkål

Recept hur du gör egen surkål

Jag pressar ut vätskan genom att köra den i en matberedare.

Jag pressar ut vätskan genom att köra den i en matberedare.

Surkål är kanske inte den vanligaste stapelvaran i svenska skafferier. Fler och fler inser dock fördelarna med att äta syrad mat. Det är faktiskt gott, supernyttigt och miljösmart. Det är även busenkelt att göra själv. I det här inlägget får du superbra recept hur du gör egen surkål. Receptet är från Happy food – Om hur mat och lycka hänger ihop. Jag kryddade min surkål med kummin. Andra förslag är timjan, chili, enbär, dill, vitlök, senapsfrö.

Recept på surkål från boken Happy Food

Recept på surkål från boken Happy Food

Täck med vitkålsblad.

Täck med vitkålsblad.

Surkål, 4 port

1 kg vitkål
2 msk salt utan jod

Diska ur en glasburk, ca 1 liter med skruvlock. Ta bort de yttersta bladen på vitkålen och släng dom. Spara ett stort vitkålsblad och lägg åt sidan. Strimla resten fint med hjälp av en matberedare, osthyvel eller skär med kniv. Lägg vitkålen i en väl tilltagen skål och tillsätt 1 msk salt. Knåda kålen med båda händerna eller i en matberedare med hjälp av ballongvisp tills den släpper rejält med vätska. Tryck ned kålen i burken, packa ordentligt och lämna ett par centimeter upp till locket eftersom innehållet expanderar vid fermentering. Ta det hela vitkålsbladet och tryck ned över den strimlade kålen så att den håller ned innehållet under vätskan. Sätt på locket.

Låt surkålen stå framme i rumstemperatur 7-10 dagar för att starta fermenteringen. Öppna locket en gång om dagen för att släppa ut luften. Efter 7-10 dagar i rumstemperatur ställer du den i kylen där den håller i månader. Servera gärna med isterband och fransk senap.

Tips! Hur länge du vill fermentera väljer du själv efter tycke och smak. Burken kan stå upp till en månad i rumstemperatur.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *