Hurra för förberedd mat
Hur skönt är det inte att komma hem stressad och jäktad efter jobb (kanske träning) och barnhämtning och bara sätta sig vid ett dukat bord?! Så ser inte verkligheten ut för många. Verkligen inte för mig. När jag kommer hem är det ställa sig i köket och laga kvällsmaten som gäller. Jag hade hellre lekt med barnen, läst eller surfat eller vad som helst men maten lagar inte sig själv.
Vid extra stressiga tillfällen hyllar jag därför den förberedda maten. I min frys har jag tex en ordninggjord lasagne och hemrullade köttbullar jag kan ta fram när tiden och orken tryter. Bara att fixa önskade tillbehör.
Eftersom jag redan igår visste att det skulle bli stressigt idag förberedde jag dagens middag redan igår. På menyn stod tomatgratinerad kassler med ris och grönsaker. Riset kokades, stoppades i låda och lades i kylen. Kasslern skars upp. Tomatsåsen blandades. Nu hade jag ingen havregrädde eller grädde alls hemma. Improvisation! Grädden ersattes med mjölk. Funkar det med och är dessutom nyttigare. Ner med kassler i formen, toppa med tomatsåsen och riven ost. In i kylen över natten. Bara att ta fram idag och gratinera på 225 grader i ca 15 minuter. Riset var bara att värma och broccoli kokades. Klart! Smidigt va?!
Tomatgratinerad kassler 4 port
600 g kassler
2 dl havregrädde
1 dl tomatpuré
1 dl riven ost
Salt och peppar
Skär kasslern i tunna skivor och lägg i en ugnssäker form. Blanda havregrädden med tomatpurén, salt och peppar och häll över kasslern. Strö över riven ost. Gratinera i ugn 225 grader i 15 minuter. Servera med ris, risoni eller pasta och grönsaker.
Tack för kassler tipset! Det ska jag äta någon dag!