Jordgubbstårtan – ett måste till midsommar

GLAD MIDSOMMAR!!! Idag är det Midsommarafton! Och vädret visar sig från sin vanliga sida, dvs småregn och grått. Jaja, vi kommer i alla fall njuta av trevligt umgänge, god mat och dricka.

Jordgubbstårta

Jordgubbstårta

Variant på jordgubbstårta

Variant på jordgubbstårta

Självklart kommer en jordgubbstårta finnas till dessert en dag som denna. Finns det något som är mer förknippat med midsommar än en jordgubbstårta?! Det enklaste sättet att göra sin egen jordgubbstårta är att köpa färdiga bottnar. Det finns jättebra bottnar att köpa i affärerna som smakar kanon! Fyllningen lägger jag på kvällen innan för att tårtan ska bli saftig och god. På understa lagret brukar jag ta rejält med vaniljkräm, hemgjord eller kallrörd marsansås. På mellanlagret lägger jag på ett lager mosad banan och ett lager mosade jordgubbar. Sedan på med toppen på tårtan. Detta får stå och safta till sig i kylen över natten. Innan servering vispar jag grädde och dekorerar med färska, svenska jordgubbar. Så gott!

Pinocchiotårta

Pinocchiotårta

Finfin Pinocchiotårta

Finfin Pinocchiotårta

Själv bakar jag gärna pinocchiotårta med jordgubbar på. Det är också somrigt, fräscht och gott! Recept hittar ni nedan.

Sommar, sol och jordgubbstårta

Sommar, sol och jordgubbstårta

Äta tårta

Äta tårta

Pinocchiotårta, 8 bitar

Sockerkaksdel:
75 g margarin eller smör
1 dl socker
1½ tsk bakpulver
4 äggulor
1½ dl vetemjöl
2 msk mjölk

Marängdel:
4 äggvitor
2 dl socker

Fyllning:
3 dl vispgrädde
Färsk frukt eller bär

Rör smör och socker till en jämn smet med elvisp. Tillsätt bakpulver. Tillsätt äggulorna, en i taget och rör smeten porös. Rör i mjölet och till sist mjölken. Bred ut smeten i en långpanna med bakplåtspapper på.

Se till att visparna är helt rena. Vispa äggvitorna till fast skum. Tillsätt socker och fortsätt vispa marängen några minuter. Bred marängsmeten ovanpå smeten i långpannan.

Grädda tårtan mitt i ugnen i 150 grader i ca 45 minuter. Låt tårtan kallna helt innan du tar loss den från pappret.

 

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *