Jordgubbstårtan – ett måste till midsommar
GLAD MIDSOMMAR!!! Idag är det Midsommarafton! Och vädret visar sig från sin vanliga sida, dvs småregn och grått. Jaja, vi kommer i alla fall njuta av trevligt umgänge, god mat och dricka.
Självklart kommer en jordgubbstårta finnas till dessert en dag som denna. Finns det något som är mer förknippat med midsommar än en jordgubbstårta?! Det enklaste sättet att göra sin egen jordgubbstårta är att köpa färdiga bottnar. Det finns jättebra bottnar att köpa i affärerna som smakar kanon! Fyllningen lägger jag på kvällen innan för att tårtan ska bli saftig och god. På understa lagret brukar jag ta rejält med vaniljkräm, hemgjord eller kallrörd marsansås. På mellanlagret lägger jag på ett lager mosad banan och ett lager mosade jordgubbar. Sedan på med toppen på tårtan. Detta får stå och safta till sig i kylen över natten. Innan servering vispar jag grädde och dekorerar med färska, svenska jordgubbar. Så gott!
Själv bakar jag gärna pinocchiotårta med jordgubbar på. Det är också somrigt, fräscht och gott! Recept hittar ni nedan.
Pinocchiotårta, 8 bitar
Sockerkaksdel:
75 g margarin eller smör
1 dl socker
1½ tsk bakpulver
4 äggulor
1½ dl vetemjöl
2 msk mjölk
Marängdel:
4 äggvitor
2 dl socker
Fyllning:
3 dl vispgrädde
Färsk frukt eller bär
Rör smör och socker till en jämn smet med elvisp. Tillsätt bakpulver. Tillsätt äggulorna, en i taget och rör smeten porös. Rör i mjölet och till sist mjölken. Bred ut smeten i en långpanna med bakplåtspapper på.
Se till att visparna är helt rena. Vispa äggvitorna till fast skum. Tillsätt socker och fortsätt vispa marängen några minuter. Bred marängsmeten ovanpå smeten i långpannan.
Grädda tårtan mitt i ugnen i 150 grader i ca 45 minuter. Låt tårtan kallna helt innan du tar loss den från pappret.
Senaste kommentarer