Julköttbullar

Julköttbullar

Julköttbullar

Köttbullar är mångas favorit och en klassiker på julbordet. När det är jul kan man twista till det klassiska receptet och göra speciella julköttbullar. Mina har en touche av kryddpeppar, en för mig klassisk julkrydda.

Köttbullar som tillagas i ugn

Köttbullar som tillagas i ugn

Visst kan man köpa färdiga köttbullar från Mamma Scan, Findus eller Kronfågel för att nämna några. Det finns bra helfabrikat. Har du en stund över rekommenderar jag dock att göra från grunden. Precis som vanliga köttbullar är mina julköttbullar enkla att tillaga och smakar helt ljuvligt.

Köttbullar tillagade i stekpanna

Köttbullar tillagade i stekpanna

Jag har några små tips när det kommer till att få till bra köttbullar. Använd ströbröd. Med ströbröd i smeten blir köttbullarna luftiga och mjuka. Använd blandfärs. Då blir bullarna extra saftiga. Gör du stor sats, tillaga köttbullarna i ugn eller Crock Pot. Då sparar du in mycket tid. Jag testade att göra både i ugn och i panna. De blir både saftigare och får finare yta när de steks i stekpanna men tid är också pengar. Hellre tillaga i ugn än att köpa helfabrikat. Använd lökpulver istället för riven eller finhackad lök. Smakar i princip lika gott men oj, vad med tid du spar!

Köttbullar i Crock Pot

Köttbullar i Crock Pot

Jag lagade till och frös in mina julköttbullar i god tid innan julafton. Om man ska frysa dem är det viktigt att de inte blir helt genomstekta. Då blir de lätt torra när de ska värmas upp. Ta bort dom när de är några minuter kvar från att vara perfekta. På självaste julafton kan du sedan steka dom i panna eller ugn och njuta av en av julbordets höjdpunkter, omtyckt av både stor och liten.

Julköttbullar, ca 4 port

1/2 dl ströbröd
1 dl grädde
1 gul lök
500 g blandfärs
2 krm mald kryddpeppar
salt+peppar

Blanda 1/2 dl ströbröd och 1 dl grädde i en skål. Låt  stå i ca 10 min. I med en finriven gul lök (alt lökpulver), 500 g blandfärs, mald kryddpeppar, salt och peppar. Blanda och forma till runda köttbullar med sked doppad i vatten och ner i en ugnsplåt eller stekpanna. Stek i ca 20-25 minuter i 200 grader i ugn eller i stekpanna i smör tills de får fin färg och är genomstekta.

Köttbullar i Crock-Pot, 4 port

800 g köttfärs
4 msk ströbröd
1 dl mjölk
1 ägg
1 tsk lökpulver
2 krm mald kryddpeppar
salt+peppar

Blanda samman alla ingredienser i en bunke. Man ska inte låta ströbrödet svälla i mjölken utan allt ska bara blandas samman. Rulla köttbullar i önskad storlek. Smörj botten på Crock-Pot. Lägg ner köttbullarna. Låt gå på låg effekt 4 timmar. Sila bort vätskan. Häll ut eller används som bas i en brun- eller gräddsås.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *