Kokbok för diabetiker
Jag har fått hem sjukt mycket intressanta, vackra och underbara böcker med mat- och hälsotema på sistone. Böcker är något jag verkligen älskar och brinner för. Speciellt kokböcker kan jag kan sitta och bläddra i hur länge som helst. Det är riktigt mysigt och inspirerande. Det är så många böcker jag vill tipsa er om. En av dessa är en kokbok för diabetiker, eller för alla som vill äta hälsosamt om man ska vidga perspektivet. Det är stjärnkocken Björn Frantzén som med hjälp av sin fru Folk
hälsovetaren Sara som har skrivit boken Björn Frantzén lagar mat för sugna diabetiker och annat folk.
2013 fick fick Björn och hans fru Sara Frantzén ett besked som kullkastade hela deras ordnade tillvaro. Deras dotter diagnostiserades med diabetes typ 1, bara 3 år gammal. Familjen fick omvärdera allt. Inte minst maten. Även om Björn är kocken som äger en rad framgångsrika restauranger, blivit belönad med stjärnor i Guide Michelin var det inte helt lätt att veta vad och att laga anpassad vardagsmat. Björn kände sig minst sagt handfallen. Familjen fick lära sig längs vägen. Bara att lära sig allt om olika råvaror och livsmedel och hur de påverkar blodsockret. Snabba kolhydrater byttes mot långsamma, socker mot alternativa sötningsmedel, tillsätta fibrer till måltiden för ett jämnare blodsocker. Rutiner blev viktigt samt ett matschema som följer ungefär samma tider varje dag med frukost, mellis, lunch, mellis, middag och kvällsmål.
Björn och Sara önskar att de hade haft en guide eller kokbok av något slag att utgå från när beskedet kom och däri bottnar uppkomsten av den nya boken Björn Frantzén lagar mat för sugna diabetiker och annat folk. Utgångspunkt är att maten ska vara en njutning, måltiderna något att längta efter. I boken får vi Björns bästa recept för både vardag och helg, recept som funkar lika bra för diabetiker och alla andra som gillar god mat. Sara delar med sig av mellanmål och sina bästa tips för ett jämnare blodsocker.
På en pressträff i våras berättade Björn att mat från denna kokbok även serveras som personalmat på hans restauranger. Det här mottagits väl och personalen upplever till och med ett bättre välmående.
Boken är verkligen inspirerande med lockande recept och vackra bilder. Det är inga jätteavancerade maträtter utan framför allt är det klassiska maträtter som serveras hos vilken barnfamilj som helst. Dock med en twist för att passa en diabetikers behov. Mycket fräscha råvaror och grönsaker. Man blir väldigt sugen på att laga till flera av rätterna. Boken är indelad i kapitlen Vår historia, Diabetes – så säger experterna, Tips till dig som vill ha stabilt blodsocker, Fisk och skaldjur, Fågel, Kött, Vegetariskt, Frukost & mellis, Desserter, Råvaror, Kolhydrattabell och Receptregister.
En kokbok jag verkligen kan rekommendera!
Senaste kommentarer