Lax- och sparrispaj på påskens rester

Lax- och sparrispaj på påskens rester

Lax- och sparrispaj på påskens rester

Påsken är över men kylen är full av rester från helgens alla matkalas. Känns det igen? När påskmaten står en upp i halsen gäller det att komma på något nytt och spännande att göra av alla rester. Slänga är verkligen inte ett alternativ. Hemma hos mig blev det en amazing Lax- och sparrispaj på påskens rester. Galet god, smakrik, vacker och klimatsmart.

Jag valde att göra en något nyttigare pajdeg med kesella. Inte bara för att få en nyttigare paj utan även en mer matig paj. Jag tycker att kesellan gör att pajen får mer tuggmotstånd och mer matig. Dessutom hade vi en öppnad naturell lättkvarg som behövdes tas om hand. Win win!

Rester jag tog vara på i denna paj var gravad lax, Västerbottenost och sparris. Ägg, mjölk och grädde är stapelvaror i min kyl och finns alltid att tillgå. Sedan var det bara att tänka fritt och skapa något gott och vackert. Och om jag lyckades! Min son tyckte till och med att jag borde söka in till Sveriges mästerkock men där har jag nog inget att hämta. Men gott blev det. Mängderna i själva pajen är inte jätteväsentliga. Anpassa lite efter vad just du har hemma och vad du och de som ska äta gillar.

Smaklig restfest!

Lax- och sparrispaj

Fyllning:
250 g gravad lax skuren i små bitar
1 dl riven västerbottenost
6-8 sparrisar (endast övre delen, undre delen steks och serveras på sidan om)

Äggstanning:
3 ägg
3 dl gräddmjölk (hälften mjölk, hälften grädde)

Salt, peppar

Mager pajdeg:
2½ dl vetemjöl
75 g smör
3/4 dl kesella mager kvarg

Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt kesella och arbeta snabbt ihop degen. Tryck ut degen i en pajform. Nagga med en gaffel. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet ca 10 min.

Äggstanning: Vispa samman ägg och gräddmjölk. Krydda med salt och peppar efter smak och tycke.

Skär laxen  i mindre bitar. Lägg ned i det förgräddade pajskalet. Riv västerbottenost. Lägg över laxen. Skär sparrisen i lagom längder och lägg ut så de bildar ett fint mönster. Häll över äggstanningen.

Grädda i ugnen på 200 grader i 20-25 minuter eller tills pajen har fått lagom färg. Servera med en god sallad.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *