Långkokta kotletter i Crock-Pot

Dags att laga långkokta kotletter i Crock-Pot

Dags att laga långkokta kotletter i Crock-Pot

I helgen gjorde jag ett klassiskt långkok med kött, morot, palsternacka, rotselleri och lök. På menyn stod långkokta kotletter i Crock-Pot (självklart går det även att göra denna maträtt i en gryta på spisen). Fläskkotletter eller fläskkarré spelar ingen roll. Vilka rotsaker som används kan också varieras beroende på smak och tycke. Den härliga, smakrika sky som bildas tar man självklart till vara och gör en passande sås på.

Bryn kotletterna runt om och lägg sedan ner allt i Crock Pot

Bryn kotletterna runt om och lägg sedan ner allt i Crock Pot

Halvvägs.

Halvvägs.

Resultatet efter 5 timmar på låg värme.

Resultatet efter 5 timmar på låg värme.

Lyft ut kotletter och rotsaker.

Lyft ut kotletter och rotsaker.

Kotletter blir lätt torra och trista när man tillagar dem, men med detta tillagningssätt blir kotletterna saftiga, smakrika och möra. Visst tar det lite tid men i mitt fall står Crock-Pot för tillagningen och jag kan lugnt luta mig tillbaka. Såsen är to die for och får inte missas!

Blanda ihop såsen och låt gå ytterligare 30 minuter på hög värme.

Blanda ihop såsen och låt gå ytterligare 30 minuter på hög värme.

Servera med kokt potatis, rotsakerna, lingonsylt/gelé och inlagd gurka.

Långkokta kotletter med skysås, 4 port

4 kotletter
1 morot
1 palsternacka
1/4 rotselleri
2 gula lökar
1 lagerblad
Vatten
Salt och peppar

Till såsen:

Valfri mängd sky från koket
1 dl creme friache
1 dl grädde
Mörk redning eller maizena
2 msk kinesisk soja
Salt och peppar

Salta och peppra kotletterna. Bryn i smör i het panna på båda sidor. Lägg ned i Crock-Pot. Skär rotsakerna i bitar och lägg runt omkring köttet. Häll på vatten så det täcker. Lägg i ett lagerblad och lägg på locket. Låt gå på svag värme i fem timmar eller tills de är möra. Lyft upp kotletterna och sila av skyn. Ta valfri mängd sky och häll i grädde, creme fraiche och soja. Lägg tillbaka kotletterna. Låt gå på hög värme i ytterligare 30 minuter. Red av till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar. Servera med ris eller kokt potatis,  rotsakerna, lingonsylt/gelé och inlagd gurka.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

4 svar

 1. Linda skriver:

  Hej! Vilken grädde använde du i receptet? Ser gott ut. 🙂

 2. Jessica Sundberg skriver:

  Ja, den här rätten är supergod! Använder alltid vispgrädde om inget annat står men går garanterat lika bra med mellangrädde, matgrädde, havregrädde eller vad man nu föredrar!

 3. Johanna skriver:

  Gjort en version av den här flera gånger nu. Sååå gott och enkelt. Tack!

 4. Jessica Sundberg skriver:

  Åh, vad kul att höra! En favorit här med! Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.