Lax à la Lofsan

Sojamarinerad ugnsbakad lax.

Sojamarinerad ugnsbakad lax.

Förra året lagade jag till en av de godaste laxrätterna jag någonsin ätit. Inspirationen fick jag på Lofsans blogg. Bakom receptet stod Lofsans man Hans. Han gav oss tips på grillad lax och kallade rätten för ”Pulled Laks med limesyrad rödlök, picklad gurka, halloumi och grillat surdegsbröd”. Jag gjorde min egen variant av rätten och resultatet blev gudomligt! Konstigt nog har jag inte lagat rätten sedan dess, men idag var det dags. Nu orkade jag inte dra fram grillen utan jag ugnsbakade laxen istället och resultatet blev verkligen inte sämre för det! Galet gott!

I min marinad hade jag varken koriander eller vitt vin och den ljusa sojan bytte jag ut mot mörk. Det var vad jag hade hemma helt enkelt. Funkade toppen!

Lax, kokt potatis, limesyrad rödlök och grönsaker.

Lax, kokt potatis, limesyrad rödlök och grönsaker.

Till min lax serverade jag kokt potatis, den limesyrade rödlöken och grönsaker. Nu får det verkligen inte dröja så länge innan jag gör den här rätten igen!

Grillad lax, 4 port

Blanda i en stor bunke:
1 kruka fint hackad koriander
3 pressade vitlöksklyftor
1 dl ljus soya
1 msk thai-fisksås
1 tsk paprikapulver
1 tsk spiskummin
1 tsk brun farin
3 msk flytande honung
1 dl vitt vin
1 msk sesamolja
1 pressad lime

Lägg en rejäl laxfilé på ca 900 gram med skinnet kvar i dubbla fryspåsar och häll över marinaden. Se till så allt skvimpar runt så allt täcks, pressa sedan ut all luft så att du nästan har skapat laxvaacum, knyt ihop ordentligt och lägg i kylen till det är dags att grilla nästa dag. Vänd gärna påsen några gånger under detta dygn.

När det är dags att grilla tar du ur laxen ur påsen, häller av all marinad och lägger sedan på grillen med skinnet upp en kort stund så att köttsidan får fin yta. Vänd sedan så att skinnet hamnar nedåt och stäng locket. Låt laxen bli färdig. Lite beroende på tjocklek tar det ca 10-20 min.

Vi använde termometer och grillade vår lax till 56 grader.

Limesyrad rödlök:
Skala och skiva tre stycken rödlökar mycket tunt. Lägg dem i en bunke. Pressa över saft från tre stycken lime samt ett krm salt. Blanda runt och häll sedan över allt till en tät fryspåse. Sug ut all luft och knyt åt ordentligt. Låt vila i kylen över natten.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *