Laxvariation

I köket hemma har jag en hylla full med kokböcker. De står väldigt tokigt, flera böcker bakom varandra så man inte kan se vilka man har och några böcker står ovanpå de andra vilket för mer sig att de kan rasa när som helst bara man tittar dit! Sedan har jag en hel del kokböcker i arbetsrummet. Jepp, jag behöver en till hylla i köket för mina kokböcker.

Trots att jag älskar att laga mat är det sällan jag tittar i mina kokböcker tyvärr. Min huvudsakliga inspirationskälla just nu är nätet, både regelrätta ”matsidor” typ Allt om mat, Tasteline, Arla etc, andra matbloggar, mattitdningar och receptsamlingar som jag tar i affären när jag handlar mat. När jag tänker ut vad jag ska laga på vardagarna utgår jag dock nästan alltid ifrån vad som är billigt i affären eller vad vi har har hemma i frysen. När det är helg eller vi ska ha middagsbjudning brukar jag istället utgå från ett recept och handla hem utifrån det.

När jag lagade till den tomatgratinerade kasslern igår tittade jag i kokboken receptet kom ifrån (Klaras GI-mat för familjen). Den står just på den överfulla hyllan i köket. Då såg jag även kokboken Mat för stora och små barn som stod bredvid. Eftersom vi skulle äta lax idag kom jag tänka på ett laxrecept som finns i den kokboken och det blev kvällens middag. Laxreceptet heter Pilotens sweetchili-lax och den har jag lagat förut. Barnen har tyckt att toppingen varit för stark. Har ni känsliga barn, håll då igen på sambalen. Annars har de älskat fisken!

Vi valde att ha rester av gårdagens rotsakspytt till fisken, annars passar ris mycket bra. En kall fisksås passar bra till, eller som vi valde stuvad spenat. Självklart grönsaker på sidan om.

Pilotens sweetchili-lax, 4 port

4 st laxfiléer
1/2 tsk salt
50 g smör
1/2 dl ströbröd
2 dl grovhackade cashewnötter
1/2 tsk sambal oelek
1 vitlöksklyfta
1 lime

Lägg fisken i en ugnsfast form och salta ovanpå. Smält smöret och rör i ströbröd, hackade nötter, sambal oelek, hackad vitlök, limeskal och saft från limefrukten. Bred över blandningen på fisken. Stek i ugnen i 20–30 minuter på 220 grader.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *