Mycket på en dag i Prag

Prag är en fantastisk stad på många sätt. Mycket att se och uppleva. En av fördelarna är också att stadskärnan är liten och kompakt och till de flesta ställen kan man ta sig till fots. Ska man av någon anledning lite längre bort är det väldigt billigt och bekvämt att ta taxi. Det finns även spårvagn (Tram), tunnelbana och buss men det testade vi aldrig på.

VaclavplatsenNationalmuseumDå avstånden är korta kan man hinna mycket på en dag. Söndagen började med ett besök på Vaclavplatsen i New Town. Vaclavplatsen är ett torg där många av nutidens viktiga historiska händelser i Tjeckien har utspelats. Här tände studenten Jan Palach eld på sig själv år 1969 i protest mot den sovjetiska invasionen och i november 1989 ledde en demonstration mot polisbrutaliteten till sammetsrevolutionen och till kommunismens fall. Idag är platsen full av kommers då den kantas av hotell, restauranger, klubbar och affärer och mitt på platsen är det en matmarknad med massor av olika stånd där de säljer olika maträtter och delikatesser.Tingeltangel och skräp enligt min mening

Röststyrda häxorEfter Vaclavplatsen gick vi vidare till Havels Market. En marknadsplats full med försäljningsstånd. Jag har två ord för vad de sålde – tingeltangel och skräp. Nej, ingen shopping för mig!

Ett besök på Staropramen bryggeriet rekommenderasSöndagens main event blev ett besök på Staropramen-bryggeriet. Det ligger en bit bort från centrala stadsdelarna så en taxi dit är att rekommendera. För oss gick taxin på ca 250-300 tjeckiska kronor enkel resa.

Inne i bryggerietHumle med sin mycket speciella doftStaropramen är det näst största bryggeriet i Tjeckien. Det grundades redan år 1869 och bryggeriet ligger i just Prag. Staropramens olika varumärken exporteras till 37 länder, mestadels till Europa och USA. Ett besök på bryggeriet är väl värt ett besök när man är i staden. Man fick se en film om fabriken, gå på guidad tur och även provsmaka ölen.

Bästa charktallriken i Prag?!Gulasch och bacondumplingsVi passade även på att äta lunch på bryggeriet. Vi tog in en charktallrik att dela på till förrätt och en varsin gulasch med bacondumplings till huvudrätt. Faktiskt den godaste lunchen vi ätit under vår vistelse och oerhört prisvärt!

På eftermiddagen gjorde vi inget särskilt. Vi gick runt lite i kvarteren runt hotellet, fikade den tjeckiska bullen trdelnik och gick sedan tillbaka till hotellrummet för att vila innan middagen.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *