Nyfiken Grön

Nyfiken Grön av Cecilia Blankens och Kristina Johansson

Nyfiken Grön av Cecilia Blankens och Kristina Johansson

Jag har vid flera tillfällen skrivit om det faktum att vi är fler och fler som försöker minska vår köttkonsumtion, både av hälso- och miljöskäl, genom att äta vegetariskt en eller ett par dagar i veckan. Köttfri måndag känner vi säkert alla till vid det här laget. Fler och fler äter vegetariskt och veganskt. En del byter ut enstaka måltider, sk flexiterianer. Andra har helt gått över till vegetarisk kost. Förhoppningsvis är det en förändring som är här för att stanna. Själv älskar jag vegetarisk mat och byter gärna ut fler av veckans måltider mot vegetariska alternativ. Efter att ha läst kokboken Nyfiken Grön har mitt intresse för att laga mer vegetariskt inte heller direkt minskat.

Bolognese på svarta linser - denna rätt ska jag laga till den kommande helgen!

Bolognese på svarta linser – denna rätt ska jag laga till den kommande helgen!

Nyfiken Grön är skriven av bästa vännerna Cecilia Blankens och Kristin Johansson. De delar intresset för att äta gott men också för att äta bra. Det var i jakten på att äta bra som de kom på sig själva med att allt oftare vilja äta och laga vegetariskt. De har inte helt övergett köttet men försöker minska kött och mejeriprodukter i maten för djurens, hälsans och miljöns skull. Om man sedan vill götta upp en pasta med grädde ibland eller trycka i sig äggsallad eller kötthamburgare ska man inte ha dåligt samvete för det. Deras sätt att äta vegetariskt ska vara kul, spännande, gott, förlåtande, tillåtande och utvecklande utan skuld och dåligt samvete.

Hur god ser denna bönburgare ut på en skala?!

Hur god ser denna bönburgare ut på en skala?!

Men barnen då? Kommer de acceptera denna mer gröna kost? Enligt Cecilia och Kristin är det inte alls omöjligt eller svårt. De kommer till och med med ett helt gäng smarta tips och praktiska knep för hur man gör maten mer intressant för de små liven.

Vilken härlig, färgsprakande tacobuffé man kan få till med så få medel!

Vilken härlig, färgsprakande tacobuffé man kan få till med så få medel!

Recepten då? Nyfiken Gröns middagsdel är full med välsmakande, näringsrika, roliga, snabba och enkla vegetariska recept. Stor vikt har lagts vid bra råvaror, oväntade smakkombinationer och intressanta kryddningar. Alla recept är enkla att anpassa efter egen, och familjens, smak och tycke. Det är tex recept på burgare, pizza, bolognese och lasagne, grytor, soppor, röror, salsa, sallader, wraps och tacos. Boken har även kapitel för Smårätter och tillbehör, Det lilla extra, Snabba snacks samt Grönt godis.

Addera "Det lilla extra"!

Addera ”Det lilla extra”!

Det här är verkligen en kokbok helt i min smak. På en gång ville jag sticka ut i köket och börja laga till både det ena och det andra. Oerhört läckra recept och bilder. De rätter som presenteras är mat helt i min och förhoppningsvis även familjens smak. Jag ser verkligen framför mig hur vårt nya ännu grönare liv kommer se ut framöver. Här ska lagas, här ska prövas. Sedan misstänker jag att vissa av rätterna inte kommer uppskattas av alla. Men för hälsans, miljöns och inte minst min egen smaks skull måste jag åtminstone pröva.

Men mums!

Men mums!

Förutom rent magiska recept och bilder gillar jag att boken är full av tips och idéer. Det finns tex Dagen efter-tips, Byt ut-tips, Serveringstips, Storkokstips, Smaksättningstips, Säkerhetstips, Variationstips och Tillagningstips. Jag gillar också att rätterna inte bara kommer en gång så att säga, utan det finns förslag på hur de olika rätterna, rörorna, såserna och tillbehören kan kombineras för att skapa helt nya rätter och middagar.

Nyfiken Grön får toppbetyg av mig! Spring och köp för en grönare och skönare vardag!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *