Nystart – det är aldrig försent att börja

Visste ni att kroppen byggs upp till runt 25-års åldern? Ungefär då har kroppen nått sin maximala benmassa. Sedan börjar man gradvis att tappa muskelmassa ju äldre man blir. Det motverkar man dock genom att fortsätta hålla i gång, både styrketräning och kondition. Livsstilen man väljer har stor betydelse för hur kroppen kommer att må i framtiden. Och visst vill vi leva länge och samtidigt må bra! Se därför till att göra träningen till en del av vardagen. Få in en bra rutin för din basmotion, rör på dig minst 30 minuter per dag. När du har de rutinerna kan du öka på med mer fysisk aktivitet och tänk hellre ofta och lite än sällan och mycket.

Jag har insett att jag inte längre är 20 år. Kanske är jag det mentalt i mitt huvud då och då (har inte helt tagit in att jag numera är 40+…) men definitivt inte kroppsligt. Kroppen säger helt enkelt ifrån. Jag kan inte röra på mig och träna som jag kunde då. Nu gäller det att träna smart och på rätt sätt för just min ålder och de faser kroppen går igenom.

Nystart - en viktig bok för oss som börjar bli lite äldreJust om vad som händer med kroppen med åren och vad vi kan göra för att undvika vanliga åldersrelaterade problem handlar boken Nystart – starkare, friskare, piggare med enkel träning av Gunilla Hasselgren och Sofia Åhman (Fitnessförlaget/Bonnier Fakta). Boken vänder sig framför allt till kvinnor i medelåldern.

Kom igång med din träningBoken börjar med att ge oss tips på hur vi kommer igång med träningen och kort grundläggande kunskap om träning. Det är viktigt att gå igenom var just du är idag och vad du vill uppnå med din träning, vad är dina mål. Börja med det lilla, tex få in vardagsmotionen, och öka sedan på gradvis, tex börja styrketräna/konditionsträna. Försök hitta den motionsform som du gillar och där du känner dig trygg. Först då kan du lyckas och kan få den kontinuitet i träningen som behövs för att kroppen ska må bra. Hitta tiden för träningen och det ska vara kul på vägen mot målet.

Vi får veta vad som händer i kroppen när vi blir äldre. Muskelmassan minskar gradvis efter 25-års åldern. Det motverkas genom regelbunden träning. När menopausen hos kvinnor sedan sätter in i 40-, 50-års åldern och östrogenet sjunker måste du se till att belasta skelettet genom styrketräning och/eller löpning för att motverka benskörhet och fallolyckor. Övergångsåldern med dess värmevallningar, svettningar och mer låga humör kan motverkas genom konditionsträning. Vi blir stelare ju äldre vi blir och därför är det viktigt att träna rörlighet. Balansen är viktig att träna upp och upprätthålla för att undvika fallolyckor som annars blir vanligare när man blir äldre.

Boken reder ut i djungeln av olika träningsformerMånga tycker det är svårt att välja i djungeln av alla olika träningstyper och pass det finns. Boken innehåller därför ett kapitel där olika träningsformer räknas upp och beskrivs via träningens fyra hörnstenar – styrka, kondition, rörlighet och balans.

Enkla smarta träningsprogramTräning med egna kroppsvikten som enda redskapBoken ger oss sedan en rad effektiva träningsprogram med bara kroppen som redskap och förslag på hur man kan lägga upp träningen genom olika veckoscheman.

Motverka folksjukdomar via motionenSlutligen får vi läsa om de åldersförändringar och smärttillstånd som kan inträffa och hur vi förebygger och behandlar sjukdomar. Kroppen kräver mer underhåll ju äldre vi blir. Det finns absolut inget universalpiller som kan ge oss vår ungdom tillbaka men det finns ändå något som fungerar och motverkar alla åldersproblem och folksjukdomar och det är förstås att vi håller igång, rör på oss och motionerar regelbundet. Via träningen kan man förebygga och hålla symptomen borta. Motion är bra medicin!

En mycket intressant och bra bok. Den är skriven på ett enkelt och mycket förklarande sätt och ger många insikter av värde. Förr eller senare är vi alla där och jag lovar, det är aldrig försent (eller för tidigt) att börja! Varför inte redan idag?!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *