Nyttig och god kycklingpaj

Nu var det ett tag sedan jag lagade till paj senast. Väldigt länge sedan till och med. Inte ens till Filippas släktkalas då mina pajer annars alltid är ett uppskattat inslag i firandet. Hög tid att laga till en paj alltså. En riktigt nyttig och god kycklingpaj. Inspiration och recept hittade jag på bloggen Supermat.

Nyttigare pajdeg in the making.

Nyttigare pajdeg in the making.

Förgrädda i ca 10 min.

Förgrädda i ca 10 min.

Den nyttiga pajdegen gjorde jag enligt mitt gamla väl beprövade recept på lättare pajdeg. Ett riktigt toppenrecept när man vill njuta av paj men minska på fettmängden av olika anledningar. Pajskalet blir otroligt krispigt och smakrikt! Slår  inte ”vanligt” smörbaserat pajskal men perfekt till vardags. Variera gärna mellan olika mjölsorter. Idag tog jag 1 dl dinkel fullkorn och 1 1/2 dl vetemjöl.

Pajen är förberedd och klar att stoppas i ugnen.

Pajen är förberedd och klar att stoppas i ugnen.

Fyllningen anpassades efter vad som fanns hemma och vad som uppskattas av familjen. Pajen blev därför mycket klimatsmart. Kycklingen fanns i en låda i frysen och var rester från en tidigare middag. Den ”röda” kycklingen är överbliven kyckling från en Tikka Massala vi köpte häromdagen. Blomkålen sjöng på sista versen och behövde verkligen tas om hand. För att pajen skulle passa alla hoppade jag över lök och spenat.

Pajen blev riktigt lyckad. Perfekt vardagsmat! Fräscht och gott. Jag tog om flera gånger. Gustaf ratade dock maten. Pajskalet knaprade han glatt i sig men han är generellt skeptisk till allt han inte känner igen och vägrade således smaka på fyllningen. Jag fick äta upp hans portion också, tackar tackar!!! Jag gillade den rivna blomkålen som fick fyllningen att hålla ihop och kännas matig. Snåla inte med kryddningen bara. Min paj blev något smaklös, men det blir det ändring på till nästa gång!

Nyttig kycklingpaj.

Nyttig kycklingpaj.

Min första lite tveksamma portion.

Min första lite tveksamma portion.

Kycklingpaj med keso och spenat (originalrecept från Supermat-bloggen)

Pajdeg:
3 dl mandelmjöl
0,5 dl skalde sesamfrön
1 ägg
1 msk fiberhusk
40 g kokosolja/smör
0,25 tsk himalayasalt

Fyllning:
350 g kycklingfilé, tex lårfiléer, dom är saftiga och goda
200 g blomkål
2 gullökar
2-3 nypor chilipulver
3 krm cayennepeppar
en näve spenat
10-12 soltorkade tomater
2-3 vitlöksklyftor

Äggstanning:
3 ägg
2 dl keso

Marinera kycklingen, gärna dagen innan om du har tid. Stek kycklingfiléerna snabbt på rätt hög värme, de behöver inte bli genomstekta eftersom de ska in i ugnen sen.

Smält kokosoljan/smör till pajdegen, låt det svalna lite och blanda sedan ihop med resten av ingredienserna till pajdegen. Tryck ut pajdegen i en form och nagga med gaffel. Förgrädda pajskalet 10-12 min på 175 grader.

Höj temperaturen till 200 grader.

Strimla kycklingfiléerna i tunna bitar. Finhacka och stek även löken, på låg värme. Lägg över allt i en bunke. Riv blomkålen på stora järnet, kör den i matberedaren om du har en, tillsätt i bunken. Hacka bladspenaten och soltorkade tomaterna och tillsätt dem. Blanda i ägg och keso i bunken och tillsätt alla kryddor.

Häll över fyllningen i pajskalet och grädda i ca 30 min.

Ta ut pajen och låt svalna lite, toppa med det du har hemma och servera!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *