Nyttiga muffins med hallon och kardemumma
För ungefär en månad sedan bakade jag glutenfria muffins utan tillsatt socker. Ett av er mycket uppskattat recept! De muffins jag bakade då är givetvis slut för länge sedan. Supergoda! Idag har jag bakat en ny omgång muffins. Denna gång nyttiga muffins med hallon och kardemumma. Receptet kommer från Anja Forsnors kokbok En god morgon – Härliga frukostar du inte kan motstå som kom för ett år sedan.
Receptet heter Frukostmuffins med hallon och kardemumma. De fungerar dock lika bra som mellanmål eller till fikapausen på jobbet och jag har därför valt att bara kalla de för muffins.
Muffinsen är precis som övriga recept i boken enkla att göra samt fria från gluten och mejeriprodukter. De innehåller inget tillsatt socker utan får sin sötma från den mogna bananen.
Även dessa var fantastiskt goda! Lagom söta och med fin syrlighet från hallonen. God smak från kardemumman och det vaniljpulver jag tillsatte. Jag toppade även med rostade kokosflagor som gav både supergod smak och lite krisp. Mums! Jag borde gjort dubbel ssats på en gång. De här är försvinnande goda!
Frukostmuffins med hallon och kardemumma, 6-8 st
2 ägg
1 mogen banan
2 msk smält kallpressad kokosolja
1 dl havremjöl
1 dl havregryn
1 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
1 tsk malen kardemumma
1 krm salt
1 dl hallon
Sätt ugnen på 175 grader. Mixa ägg, banan och smält kokosolja med stavmixer. Blanda alla torra ingredienser i en skål och rör ner i äggsmeten. Fortsätt mixa till en slät smet och vänd ner hallonen (använder du frysta bär ka de vara tinade) innan du häller upp i muffinsformar. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
Tips!
Havremjöl finns att köpa i de flesta matbutiker, men det går lika bra att mixa havregryn i en matberedare tills du får ett fint mjöl. Havregryn är naturligt glutenfria men om du har celiaki bör du använda glutenfria havregryn då det kan finnas spår av gluten i vanligt havregryn.
Om kokosoljan är fast smälter du den lätt i mikron på ca 30 sekunder.
Men oh så gott