Örtskola med SPISA och Spot and Tell

En magisk kväll med Spot and TellJag älskar färska örter. Det kan förhöja vilken maträtt som helst. Funkar lika bra i allt från mat, dessert till dryck. Färska örter ger oerhört mycket smak och doft och vackrare dekoration finns knappt. Vi äter ju även med ögonen. Färska örter i fina krukor är dessutom vackra och piffar därmed även upp köket/hemmet och skapar hemtrevnadskänsla. Bor man i hus kan man med fördel odla ett kryddland eller odla i stora krukor utomhus. Finns inget härligare än att ta en kvist/blad av sina hemodlade örter.

SPISA örterEtt av de största varumärkena inom segmentet färska örter är Santa Maria. Nu byter de varumärke till SPISA. Samtidigt relanseras krukorna i färgglada förpackningar med stora bokstäver. Man blir glad redan i affären! Självklart är SPISAs örter ekologiskt odlade. Det ger både mer smak för oss och är bättre för miljön.

Örtskolan pågår!Igår var jag och ca 15 andra bloggare på en lärorik örtskola med SPISA, Spot and Tell och Fiduser Communication. Vi fick lära oss massor om örter generellt och även lite djupare information om våra vanligaste örter. Vi fick använda samtliga sinnen i örtskolan – Hörseln (lyssna och lära), Synen, Känseln, Lukten och sist men inte minst Smaken!

Paul Svensson in actionSmaken fick sin beskärda del genom den unika avsmakningsmeny som mästerkocken och kreatören Paul Svensson och hans crew tillagade till oss. Och vilken meny! Och vilka smaker! Det fanns inte en rätt jag inte slickade tallriken på. Kryddorna gav verkligen det där lilla extra och vissa av rätterna var riktiga smakexplosioner (på ett mycket positivt sätt).

Glada och hungriga bloggareKvällens meny (jag har samtliga recept ifall någon skulle vilja ha):

TilltuggenTilltugg:
Dill & Gräslök: Potatis, matjesill och senap
Rosmarin & Buskkrasse: Kapris, lök, råbiff

Mynta: Ärtor, bönor, torskDragon & Persilja: Kantarell, lakritsrot, lantäggPersilja & Lagerblad: Persiljerötter, senap, fläsksidaThaibasilika & Koriander: Morötter, ingefära, kycklingHuvudrätt:
Dragon & Persilja: Kantarell, lakritsrot, lantägg
Thaibasilika & Koriander: Morötter, ingefära, kyckling
Persilja & Lagerblad: Persiljerötter, senap, fläsksida
Mynta: Ärtor, bönor, torsk

Koriander & Mynta: Päron, grillad sallad, blåmögelostFänkålsdill & Citronmeliss: Äpple, smördeg, sockerEfterrätt:
Koriander & Mynta: Päron, grillad sallad, blåmögelost
Fänkålsdill & Citronmeliss: Äpple, smördeg, socker

Dryck till maten var lätt kolsyrat vatten. Men inte vilket vatten som helst. En ren smakdröm då den piffats upp med mynta och citron. Godare än vin till och med?!

Grekiskt basilikaträdGivetvis fick vi färska kryddor med oss hem. De ska jag vårda ömt. Min favorit fick jag dock inte med hem. Det är ett grekiskt basilikaträd. Väldigt god ört med stor användbarhet, lätt att sköta om utan alltför gröna händer och sist men inte minst en mycket vacker växt att ha på köksbänken eller på fönsterbrädan. Kommer tyvärr inte i butik förens till våren… Men ju fler vi är som efterfrågar, desto fler butiker kanske tar in den tidigare!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

2 svar

  1. Jasmin Desmi skriver:

    Gott det ser ut!

  2. Kinna skriver:

    Tusen tack för fint inlägg! Så trevligt att du var med. Basilikaträdet var en av mina favoriter också. Odlar små miniversioner hemma som du kanske kan prova på tills de fina träden kommer i butik. Hoppas vi ses snart igen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *