Påskrester
Oj vad mycket god mat vi har ätit under påsk. Vi har frossat i gravad lax med gravlaxsås, sillar och färskpotatis, paté och cumberlandsås, ägg med skagenröra och räkor, lamm och ugnsbakade grönsaker, knäckebröd och annat gott bröd, ostar och charkisar (lufttorkade skinkor och salami, chorizo, etc.). Mycket gick åt, en del har vi kastat och vissa saker kan sparas i kylen och användas/ätas vid senare tillfälle. Jag har ännu inte tröttnat på något som serverades under påsken. Jag älskar denna typ av plockmat.
Till kvällens middag använde jag en del av den överblivna påskmaten, nämligen den lufttorkade skinkan. Jag hittade ett recept på Arlas hemsida som lät mycket gott, Kyckling med parmaskinka och balsamsås. Det är kycklingfilé som slås in i parmaskinka och serveras i krämig sås som smaksatts med balsamvinäger, oregano och vitlök. Jag höll igen en del på vitlöken eftersom det är vanlig vardag för oss. Till kycklingen serverade jag ris och grönsaker. Som vanligt på tisdagar serverar jag min middagsmat i matlåda då jag har crawlkurs för vuxna på kvällen och äter när jag kommer hem från simningen. Självklart grundar jag med rejält mellanmål innan simningen så att jag orkar!
Den här rätten var verkligen supergod och passar perfekt som enklare bjudrätt.
Kyckling med parmaskinka och balsamsås, 5-6 port
1 kg kycklingfilé (originalreceptet anger 500 g)
2 tsk oregano
4-6 skivor parmaskinka
2 dl grädde
2 msk balsamvinäger
1 msk kycklingfond
2 st pressade vitlöksklyftor
salt och peppar
Sätt ugnen på 225 grader. Krydda kycklingen med salt, peppar och oregano. Bryn den i smör i en stekpanna. Linda skinkskivorna runt kycklingen och lägg i en ugnssäker form. Vispa ihop grädde, vinäger, fond och vitlök. Häll det i formen. Stek i mitten av ugnen ca 15 min. Strö ev över lite färsk oregano. Servera med ris och grönsaker.
Senaste kommentarer