Nyttig och god vegetarisk bolognese

Nyttig och god vegetarisk bolognese

Nyttig och god vegetarisk bolognese

Jag har äntligen lyckats övertyga min andra hälft att vi ska äta mer vegetariskt. Sojaprodukter är fortfarande nono för honom. Typ quorn, halloumi och grönsaksbaserade köttsubstitut är okej att servera. Filippa gillar det mesta i matväg. Gustaf är den stora skeptikern. Är det något som inte ser ut eller smakar exakt som det brukar går det helt bort… När vi förra helgen var i Östersund hos mina svärföräldrar serverades en vegetarisk köttfärssås gjord på bland annat belugalinser och creme fraiche. Gustaf vägrade först att äta. Efter att ha smakat älskade han såsen lika mycket som vi. Ska be om receptet och dela med till er. Kom att tänka på en nyttig och god vegetarisk bolognese jag testade för ett tag sedan. I princip samma innehåll men utan creme fraiche och därmed mycket nyttigare. Nyttigare men ändå minst lika krämig och smakrik. Den gjorde succé även hos Gustaf.

Riktigt god, smakrik och krämig bolognese.

Riktigt god, smakrik och krämig bolognese.

Denna vegetariska bolognese är inte bara underbart god och nyttig. Den är extremt billig att göra också. Perfekt nu när sommarens alla aktiviteter, utflykter och uteätande gräver stora hål i plånboken. En påse linser kostar inte mycket och övriga ingredienser är tokbilliga. Köp ett billigt rödtjut eller byt ut mot vatten om du vill spara ännu mer pengar! Vinet ger mer fyllighet till smaken men inget måste. Gör ett storkok och frys in det som blir över. Perfekt till lunchlådor eller när tiden tryter en stressig vardagskväll efter jobbet.

Antingen gör du rätten i Crock-Pot eller i gryta på spisen. Receptet nedan är för gryta på spisen. Jag gjorde min i Crock-Pot, frös in och värmde sedan upp maten i en gryta. Sååå underbart gott! Missa inte denna!

För er som vill laga till maten i Crock-Pot följde jag i princip instruktionerna i receptet. Jag fräste samtliga ingredienser i grytan på spisen, hade ner kryddor och vätska och körde sedan maten på låg effekt i fem timmar.

Vego när det är som bäst!

Vego när det är som bäst!

Bolognese på svarta linser, 6-8 port

2 gula lökar
3 klyftor vitlök
2 morötter
1 bit rotselleri, ca 200 g
rapsolja till stekning
3-4 dl svarta linser, tex belugalinser
kryddor efter smak (timjan, oregano, lagerblad, basilika)
2 burkar krossade tomater (à ca 400 g)
2 tärningar grönsaksbuljong
0,5 dl ketchup
2 dl rödvin
1 msk soja
salt och peppar

Skala och hacka lök, vitlök, morot och rotselleri. Fräs i olja tillsammans med linserna. Välj dina favoritkryddor, krama sönder eventuella torkade kryddor i handen och låt dem steka med i pannan. Smaka av tills du är nöjd. Tillsätt tomatkross, buljongtärningar, ketchup, vin och soja. Låt puttra på svag värme under lock tills allt har kokat ihop, ca 30 minuter. Rör om då och då samt späd eventuellt med lite extra vatten.

Mixa såsen till önskad konsistens. Späd med vatten om det behövs och smaka av med salt, peppar och eventuellt mer kryddor. Servera gärna till pasta och hackad färsk persilja!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 44 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat just mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *