Polarkaka som brödmix

Polarkaka som brödmix
Polarkaka som brödmix

(varuprov, ej betalt samarbete) Jag minns pressmeddelandet som damp ner i min mailbox den 24 augusti i år. Rubriken löd: Allvarlig brand i Polarbröds bageri i Älvsbyn. Branden uppstod på en av bagerilinjerna och spred sig vidare upp i taket. Branden är omfattande och har skadat stora delar av bageriet. Ingen person kom till skada tack och lov, men bageriet blev totalförstört och man kunde inte längre baka Polarbröds signaturbröd Polarkakan. Hyllorna har ekat tomma i butik. Men ur askan har nya möjligheter rests sig. Polarbröd lanserar nu Polarkaka som brödmix. I väntan på att bageriet byggs upp får vi med den här mixen själva möjligheten att baka Polarkaka hemma i vår egen ugn.

Blanda jäst, vatten, olja och bakmixen till en smidig deg.
Blanda jäst, vatten, olja och bakmixen till en smidig deg.
Första jäsningen är klar. Dags att baka ut.
Första jäsningen är klar. Dags att baka ut.

För att baka sin egen Polarkaka behöver man endast tillsätta jäst, vatten och rapsolja till den färdiga brödmixen. Gräddar man bröden på het plåt får man ett bra resultatet även om det inte bir exakt som originalet. Använder man ett bakstål eller pizzasten att grädda på blir resultatet ännu bättre och mer likt originalet. Undervärmen är viktig att tänka på. Men som sagt, det går jättebra att baka utan den typen av tillbehör också!

Gör 8 runda kakor, ca 20-25 cm i diameter.
Gör 8 runda kakor, ca 20-25 cm i diameter.
Grädda på varm plåt eller pizzasten.
Grädda på varm plåt eller pizzasten.
Mina Polarbröd är klara att njutas av.
Mina Polarbröd är klara att njutas av.

Jag har testat brödmixen hemma med hjälp av Kitchen aid och pizzasten. Det var lätt att baka ihop degen, lätt att kavla ut och forma till rundlar. Saknar en kruskavel så fick nagga kakorna med gaffel. De fick en fin färg och blev mjuka och saftiga. Kanske utseendemässigt påminner mer om hembakt hönökaka?! Ja, jag är ju bara en glad amatörbagare. Huruvida de smakar som originalet har jag ingen aning om. Har inget hemma att jämföra med. De smakade gott i alla fall och det är huvudsaken.

Bröden är luftiga och saftiga.
Bröden är luftiga och saftiga.

Mixen finns att hitta bland bröden i butikernas brödhyllor.

Perfekt i väntan på att bageriet byggs upp igen.
Perfekt i väntan på att bageriet byggs upp igen.

Så här gör du din egen Polarkaka

Du behöver:
1 kg brödmix för Polarkaka
1 pkt (50 g) jäst
½ dl olja, gärna raps
6 dl vatten, 37°C

Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt olja och vatten och rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt brödmixen (men spara 1 dl till utbakningen) och bearbeta i maskin ca 5 min eller för hand tills degen är blank och smidig. Låt jäsa under bakduk i ca 45 min.
Sätt under tiden ugnen på 250°C och placera en plåt i ugnen på falsen näst längst ner. Ta upp degen på mjölad bänk. Dela degen i 8 delar och forma till runda bullar. Kavla ut till runda kakor, 20-25 cm i diameter.
Lägg kakorna på mjölad bänk/bakplåtspapper och låt jäsa 30 min under bakduk.
Nagga kakorna med en gaffel eller kruskavel.
Grädda kakorna en och en på den varma plåten, i ca 5 min.
Låt kakorna svalna på galler under bakduk.
NJUT!

Ps. Frys gärna in det bröd som inte äts samma dag så får du mer njutning och mindre svinn.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *