Vietnam tur och retur
I veckan reste jag till Vietnam och tillbaka. I alla fall i fantasin! Den fantastiska vietnamesiska nudelsalladen från kokboken Monica Eisenmans asiatiska nudlar och smårätter fick mig att ta en resa i fantasins underbara värld. Den här gången serverade jag nudelsalladen med kycklinglårfilé. Den här maträtten tar lite tid att laga till men är så värt besväret. Fräsch, nyttig och helt underbara smaker! Ett måste att laga till, framför allt för alla er som älskar asiatisk mat.
Vietnamesisk nudelsallad med biff eller kyckling, 4 portioner
600 g utskuren biff/kycklinglårfilé
Marinad:
3 vitlöksklyftor
2 citrongräs (endast den vita delen)
1 msk fisksås
1 tsk farinsocker
Nudelsallad:
150 gr äggnudlar
1/2 gurka i strimlor
2 salladslökar
1/2 röd lök
1 kruka färsk mynta
1 kruka färsk koriander
100 gr jordnötter
250 gr blandad sallad
150 gr färska böngroddar
150 gr rivna morötter
Nuoc cham-sås:
1 röd chili (kärna ut och strimla)
1 vitlöksklyfta (pressad)
5 msk strösocker
1/2 dl kokande vatten
1/2 dl fisksås
1 dl färskpressad limesaft (ca 3 lime)
Gör så här:
Skär köttet eller kycklingen i tunna strimlor. Pressa vitlöken till marinaden. Krossa och finhacka citrongräset. Blanda med fisksåsen och sockret. Blanda köttet med marinaden och låt stå i kylen i minst 30 minuter – eller ännu hellre över natten.
Nuoc cham-sås: Kärna ur och strimla chilin. Blanda chili, vitlök, socker, vatten, fisksås och limesaft i en skål.
Nudelsallad: Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Skölj dem i kallt vatten. Dela gurkan på längden, gröp ur kärnorna och skär den i 3 cm långa tunna stavar. Skiva salladslöken och rödlöken tunt. Grovhacka myntan och koriandern. Finhacka jordnötterna.
Kött/kyckling: Värm lite olja i en stekpanna. Stek köttet/kycklingen i några minuter tills det får färg.
Vid servering: Lägg sallad och böngroddar i botten på fyra djupa skålar. Fördela nudlarna i skålarna. Toppa med morot, gurka, rödlök, biff/kyckling, jordnötter, mynta, koriander och salladslök. Servera med en limeklyfta och Nuoc cham-såsen i en skål bredvid.
Senaste kommentarer