Pulled Beans från Hälsans Kök
Att äta är livsviktigt och gott men idag äter vi inte hållbart. Det är hög tid att vi inför en kost mer anpassad för vår planet. Det vinner vi alla på – natur, djur och vi själva. I vår familj har vi bestämt att vi ska försöka äta vegetariskt (minst) en dag i veckan. Vi går långsamt fram då sonen är extremt svårflörtad när det kommer till grönsaker och vegetariska köttsubsistut. Vi är inte ensamma. Allt fler väljer att äta mer vegetariskt och försäljningen av produkter som kan ersätta kött har fördubblats sedan 2014. Nu kommer ytterligare en nyhet. Pulled Beans från Hälsans Kök (varuprov).
Pulled Beans baseras på sojaprotein och är helt vegansk. Den har en köttliknande textur och neutral smak, vilket gör att den passar till en mängd olika rätter. Bara att marinera den en stund före tillagning för att lyfta fram den smak man önskar. Produkten passar som ersättare i alla rätter där kött- eller kycklingstrimlor vanligtvis används. Några exempel är tacos, wok eller yakiniku.
Det bästa är självklart att äta mer grönsaker, rotsaker, linser, bönor etc men köttsubstitut kan vara en bra början då övergången ofta blir lättare. Klimatbelastningen för vegetariska köttsubstitut är avsevärt lägre än för kött.
Jag testade ett recept på yakiniku med pulled beens, ris och sesam som Hälsans Kök har tagit fram. Pulled Beans både smakade och hade en konsistens som kött. Perfekt om det nu är köttliknande känsla man vill eftersträva. Gott var det i vilket fall som helst!
Produkten kommer att finnas i butik från den 17 september och säljs i en förpackningsstorlek på 230 g. Den hittas i frysdisken. Rekommenderat pris är 35 kronor.
Yakiniku med pulled beens, ris och sesam, 4 port
230 g Pulled beans, halvt tinad
0.75 dl japansk soja
2 msk farinsocker
1.5 msk mirin
1 st vitlöksklyfta, pressad/riven
1 msk riven färsk ingefära
1.5 msk sesamolja
Neutral olja till stekning
Tillbehör jasminris, salladslök, rostade sesamfrön, skivad chili
Blanda ihop samtliga ingredienser till marinaden och vänd ner Pulled Beans. Låt stå 20-30 minuter så att den suger åt sig all vätska. Hetta upp neutral olja i en stekpanna och stek yakinikun på hög värme så att den får en krispig yta. Koka riset enligt anvisningar på förpackningen.
Servera yakiniku med ris, hackad salladslök och rostade sesamfrön. Toppa med skivad chili för extra hetta.
Senaste kommentarer