Riktigt god och fräsch förrätt
Det är ett återkommande bekymmer att klura ut vad vi ska bjuda på när vi har gäster. Ofta blir det samma gamla trygga kort vi alltid väljer bland. Vissa rätter blir till och med uppkallade efter mig, tex ”Jessicas kycklingrätt” – magiskt god by the way!!! Förrätt hade kunnat vara lätt om vi inte haft vänner och bekanta med fisk-, skaldjurs- och nötallergi. Tål alla skaldjur kommer här ett tips på en riktigt god och fräsch förrätt. Cheesecake med räkor och kavring i glas. Anpassa efter eget tycke och smak, tid och ork.
Cheesecake med räkor och kavring i glas är en förrätt som passar lika bra en sommarkväll ute på altan med ett glas vitt eller rosé, som en vinterkväll vid dukat bord med tända värmeljus och ett glas öl. Antingen gör du röran helt från grunden eller så köper du färdig skagenröra och toppar med färska räkor, rödlök och gräslök. Kavring, åländskt svartbröd eller varför inte toastbröd – det finns inget rätt eller fel. Det blir gott vilket som! Kanske denna förrätt snart får namnet ”Jessicas räkmums” (*blink* *blink* Inger & Co)?!
Cheesecake med räkor och kavring i glas, 4 port
4 skivor kavring
1 msk smör
2 tsk brödkrydda
300 g räkor med skal
1 liten rödlök
3 ansjovisfiléer
2 msk finskuren gräslök
rivet skal från 1/2 citron
1 dl naturell kesella
1 dl creme fraiche
dill till garnering
Skär bort kanterna på brödet och smula det grovt för hand. Smält smöret i stekpanna, lägg i brödsmulorna och brödkryddorna. Bryn brödet knaprigt och låt det rinna av lite på hushållspapper. Skala räkorna. Skala rödlöken och skär den i tunna skivor, gärna med mandolin. Hacka ansjovisen. Blanda ansjovis, gräslök, citronskal, kesella och creme fraiche i en skål. Varva ansjovisröra, brödsmulor, räkor och dill i fyra glas. Avsluta med rödlök och plockad dill på toppen.
Senaste kommentarer