Den ultimata veganska burgaren

Den ultimata veganska burgaren

Den ultimata veganska burgaren

Nu har jag lagat till ännu än maträtt från den fantastiska kokboken Rå matglädje – Veganskt, lyxigt och jäkligt gott är skriven av Erika Frost. Jag har tidigare lagat mustig mexgryta med svarta bönor, hembakta majstortillas, mangosalsa och avokadoröra samt snabbrawnola. Alltså så gott allting! Boken är en oerhörd receptskatt och här ska ni få receptet på den ultimata veganska burgaren.

Inspiration till receptet kommer från Jamie Oliver

Inspiration till receptet kommer från Jamie Oliver

Erika har döpt rätten till just The Ultimate Vegan Burger. Den är inspirerad av matlegenden Jamie Oliver och hans recept The Best Vegan Burger. Visst, de är inte busenkla att göra om man ska göra allt från grunden men det finns ju genvägar att ta. Jag använde till exempel färdigköpta hamburgerbröd, färdig chipotlepasta, färdig ajvar och färdig ketchup. Vill man göra själv så har Erika fantastiska recept på detta i boken.

Grillade burgare redo att serveras

Grillade burgare redo att serveras

Knepet med dessa burgare är att de ska ugnsbakas och stekas eller grillas lite lätt. Annars håller de inte riktigt ihop.

Inte bara god, vacker dessutom!

Inte bara god, vacker dessutom!

Hugg in på den ultimata veganska burgaren

Hugg in på den ultimata veganska burgaren

Jag älskar kött och jag älskar en köttig, saftig hamburgare. Men efter att ha ätit dessa burgare kanske jag kan bli omvänd! De är verkligen underbart goda! Riktigt saftiga och har en fantastisk, lite köttig/matig konsistens. Och vilka smaker, mustigt och kryddigt och så gott! Tillsammans med tillbehören – jag serverade med briochebröd, sallad, tomat, gurka, rädisor, picklad rödlök och avokadokräm, blev det en fantastisk matupplevelse!

The Ultimate Vegan Burger, 4 st

1-2 chipotlechili eller 1-2 msk chipotlepuré
1 stor sötpotatis eller 2 små
1 burk stora vita bönor (400 g)
1 gul lök
1 röd paprika
5 cm purjolök, den gröna delen
rapsolja
1 näve finhackad persilja
1 näve finhackad färsk koriander (valfritt)
3 msk ajvar
3 msk majsmjöl + extra att vända burgarna i
2 msk paprikapulver
1 msk malen spiskummin
1/2 citron, zest och juice
salt och peppar

Blötlägg hel chipotle i kokhett vatten. Dela potatisen på längden och ugnsbaka på 200 grader tills den är genom-mjuk och gyllene, 20-25 minuter. Låt ugnen vara på. Låt potatisen svalna och gröp sedan ut inkråmet och lägg i en bunke.

Skölj bönorna, låt dom rinna av och blanda med potatisen. Mosa bönorna men lämna lite bitar så att du får en röra som inte är helt slät.

Finhacka lök, paprika och purjolök. Stek i låte olja på medelvärme till de mjuknat. Blanda med bönröran och rör i örter, mjöl, kryddor, citronzest och citronjuice. Smaka av med salt och peppar.

Mixa chipotlen slät. Tillsätt eventuellt lite vatten för att få snurr på bladen i mixern. Smaka så att den mixade chipotlen eller purén inte är galet stark – det kan variera ganska kraftigt – och rör i den mängd du önskar i bönsmeten. Forma fyra burgare (mina sötpotatisar var nog lite större så jag fick 4 större och 2 mindre burgare), vänd dom i mjöl och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Baka i ugnen 20-25 minuter. Vänd dom efter halva tiden.

När burgarna är bakade stek eller grilla dom så att de får en härlig grillyta.

Servera burgarna i hamburgerbröd med avokadokräm, tomat, gurka, sallad, lök, rawketchup och potatis. Njut!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. DEER skriver:

    Mums, ser supersmarrigt ut! Vi äter alldeles för lite vegetariskt (och veganskt!) i vår familj. Kanske skulle testa denna. Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *