Riktigt lyckad och god hemgjord granola

Det går åt mycket flingor, müsli, granola och rawnola hemma hos mig. Både jag och barnen är storkonsumenter. Det är så gott med välsmakande crunch ovanpå allt från yoghurt, fil, kvarg, smoothies till chiapudding. Eftersom det går åt så mycket köper jag ofta färdig müsli och granola. Men i helgen tog jag mig tid och gjorde en riktigt lyckad och god hemgjord granola. Jag fick verkligen till den rätta balansen mellan mjukt och hårt, gott innehåll och kryddor.

Hemgjord granola

Hemgjord granola

Jag tog lite av varje som vi hade hemma när jag gjorde min granola. Det är så man ska gå tillväga tycker jag. Utnyttja det som finns hemma och släng i det just du tycker om. Försök få till en bra mix mellan frön, flingor, nötter och torkad frukt. Jag la alla ingredienser på en plåt med bakplåtspapper och hällde sedan över vatten, olja, honung, kanel, kardemumma och lite salt. Krama in det blöta och kryddor i blandningen så att det fördelas ordentligt. Stoppa sedan in plåten i ugnen och rosta tills granolan får härlig färg och gott krisp. Se till att röra ordentligt några gånger under tiden så att granolan inte blir bränd. Den här gången rostade jag på svag värme, ca 100 grader, i drygt 2 timmar och fick perfekt resultat.

Galet gott! Halva nöjet är dessutom den goda doften som sprider sig i köket och huset!

Receptförslag:

Hemgjord granola, en plåt
2 dl helt bovete
1 dl havregryn (glutenfria för de som föredrar detta)
1/2 dl pumpakärnor
1/2 dl krossade linfrön
1/2 dl vita sesamfrön
1/2 dl riven kokos
2 msk chiafrö mix
2 msk rawball mix
2 tsk malen kanel
2 tsk malen kardemumma
1/2 dl vatten
3 msk olja (kokosolja för de som föredrar detta)
2 msk honung

Gör så här:
Blötlägg bovetet i 30 minuter. Sätt ugnen på 100 grader. Blanda ingredienserna och strö ut över ett bakplåtspapper på en plåt. Krama in de blöta ingredienserna och kryddorna så allt blandas ordentligt.  Stoppa in plåten i ugnen och rosta ett par timmar, rör om några gånger under tiden. Ta ut när granolan känns torr och är gyllenbrun.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *