Saffranssnittar
Som jag skrev tidigare har jag redan njutit av årets första glögg. Det väckte genast jullängtan till liv. Längtan efter pepparkakor, saffransbullar, korintkakor och efter gott som hör glögg och julen till. I år tänkte jag tipsa om en ”ny” kaka. En hybrid mellan saffransbulle och kolakaka. Saffranssnittar helt enkelt! Passar perfekt till glöggfesten, julafton och när helst du är sugen på en god kaka!
Jag kunde inte låta bli att köpa hem ett paket saffran och göra en omgång. Det är ju nu man vill ha dessa smaker som mest. Lagom till jul har man som vanligt tröttnat, hahaha! Kakorna var verkligen lättbakade. I princip bara att röra ihop alla ingredienser, göra rullar, platta ut och grädda. Lätt som en plätt! Resultatet blev dessutom bara så där magiskt ljuvligt som väntat. Sega och knapriga i en härlig kombo och med fantastiska, klassiska julsmaker. Saffran, russin och pärlsocker är ju så mycket jul det kan bli. Passar perfekt att frysa om man inte vill njuta omedelbart bums (och det lovar jag att man vill – vi kunde inte hejda oss i alla fall).
Lussesnittkakor
100 g smör
1 dl socker
1 msk sirap
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
2 1/2 dl mjöl
1 pkt saffran
russin efter smak
pärlsocker
Vispa rumsvarmt smör med saffran, sirap och socker tills det blir gult och fluffigt. Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem. Blanda till en smidig deg och tillsätt russinen. Dela degen i 2 delar och forma 2 avlånga rullar. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt och tryck till med gaffel. Strö över pärlsocker. Grädda i 175 C ca 10-12 minuter. Ta ut plåten och skär kakorna på snedden medan de fortfarande är varma. Låt svalna. Lägg i burk.
Senaste kommentarer