Sommargryta i Crock Pot

Sommargryta i Crock Pot
Sommargryta i Crock Pot

Nu när höstrusket gör sig påmint längtar vi efter varm mat som långlagade grytor och värmande soppor. Det värmer gott i väntan på den varma årstiden. Om längtan efter sommaren blir för stor kan vi laga en härlig gryta med smak av sommarens primörer. Grytan blir pigg och fräsch av citron och örter men samtidigt mild och snäll med morötterna, ärtor och potatis. Sommar i en tallrik som funkar året om! Ursprungsreceptet är skapat av Jessica Frej. Jag har valt att laga till den i min älskade Crock Pot som passar utmärkt att laga grytor i och ger er därför receptet på Sommargryta i Crock Pot.

Ingredienser som behövs till en smaskig sommargryta.
Ingredienser som behövs till en smaskig sommargryta.
Ned med rotsaker, täck med vatten och låt gå på 3-4 timmar på låg värme.
Ned med rotsaker, täck med vatten och låt gå på 3-4 timmar på låg värme.
När grytan gått klart är det dags att ha i grädde, ärtor och kryddor.
När grytan gått klart är det dags att ha i grädde, ärtor och kryddor.
Smaka av och klart att servera!
Smaka av och klart att servera!

Grytan är krämig, fräsch och mättande. Den är perfekt som både lunch och middag och kan slängas ihop med ingredienser som nästan alltid finns hemma eller i trädgårdslandet om somrarna.

Sommargryta som passar lika bra när helst på året!
Sommargryta som passar lika bra när helst på året!
Ät och njut!
Ät och njut!

Sommargryta, 4 port

4 morötter
600 g små potatisar, gärna färskpotatis
3 dl vispgrädde (funkar även bra med Milda 4% för magrare gryta)
4 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
3 dl frysta ärtor
1 citron
1 dl finhackad dill
1 dl finhackad persilja
Salt, peppar efter smak

Hacka lök och vitlök. Skala och slanta morötter och skär potatisen i bitar. Lägg ner hackad lök och vitlök, potatis och morötter i Crock Pot-grytan. Täck med vattnet. Smula över buljongtärningen. Låt gå på låg värme i 3-4 timmar tills potatis och morötter mjuknat (tid beror på typ av potatis/morötter samt hur stora bitar man skär). Häll i grädde, pressa i saften från 1 citron (alt koncentrerad citron på flaska motsvarande 1 citron), dill, persilja och gröna ärtor. Låt gå ytterligare 30 minuter på hög värme. Smaka av med salt och peppar och servera!

Många kan ha problem med en för stark smak från löken. Ett tips är då att bryna den hackade löken och vitlöken innan man har ned den i grytan. Det ger en mildare och lenare smak.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.