Köttgrytor i Crock Pot

Jag älskar min Crock Pot och använder den ofta. Med en Crock Pot eller slow cooker gör du framför allt långkok med fantastiskt resultat. Råvarorna behåller både smak och näringsvärde, och det bästa av allt tycker jag är att maten lagar sig själv. Det som blir allra bäst är köttgrytor i Crock Pot.

Min allra populäraste köttgryta är utan tvekan Morbergs kalops. Den har både enkelheten och smaken. Så god! Vill man inte göra Morbergs kalops har jag även receptet på klassisk kalops.

Höstgryta på högrev

Höstgryta på högrev

Nu när kylan och mörkret börjar falla är den här höstgrytan en av mina favoriter. Lägg ner klassiska höstsmaker som palsternacka, lök och trattkantareller och ni får en smakupplevelse utan dess like. Värmer en frusen själ från insidan och ut!

Ett av mina recept som har hängt med från tiden då jag började att använda Crock Pot är en klassisk söndagsstek som tillagas som en gryta men där köttet håller ihop och grönsakerna mixas samman med skyn till en gudomlig sås. Lagas med fördel till redan på lördagen så att smakerna hinner sätta sig.

Många barn gillar inte grytor eftersom det är en blandning av för många olika ingredienser. Inför en tacofredag 2.0 där denna TexMex-gryta ersätter den gamla vanliga, trista köttfärsen och jag lovar att tallrikarna kommer att slickas rena.

Det finns massor av olika chilirecept. Jag gör en chiligryta där öl, liquid smoke, kanel och mörk choklad får lyfta smakerna och ger en mustighet utöver det vanliga. Underbart god chili!

Boeuf bourguignon

En riktig bra gryta att bjuda många gäster på är den med det svårstavade namnet Boeuf bourguignon. Jag gör både en klassisk och en signerad Morberg. Vilken man föredrar beror mycket på tycke och smak.

Nu på hösten är det jaktsäsong. Vad ska man göra med allt älgkött? Jo, gör en twist på klassikern och släng ihop en Asiatisk älggryta med massor av goda smaker! Eller gör en Viltfärsgryta med härliga, goda, svenska kantareller.

Sedan finns det ju ”helt vanliga köttgrytor” och den kommer också i många olika skepnader. En av mina favoriter är en där jag till köttgrytan adderar soltorkade tomater. Så smaskigt!

Min mamma kommer från Ungern och där äter man ofta gulasch. Mamma skulle vara stolt över hur jag fått till kryddor och smak på denna gulasch. Den här varianten har en speciellt twist men är god den med!

Italiensk kalvgryta med brytbönor i Crock Pot

Italiensk kalvgryta med brytbönor i Crock Pot

Köttgryta behöver inte bara baseras på högrev. Den här italienska kalvgrytan är en höjdare utan dess like! Och Kreolsk gryta, kors i taket vilken god rätt!

Jag vet inte exakt definitionen på en köttgryta men denna magiska fläskfilé i chutneysås är nästan bara för god. Snåla inte med mango chutney! Fläskkarrégryta med mandel och russin och Fläskgryta med konjak får avsluta mina tips på gudagoda köttgrytor!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *