Underbara glutenfria frallor
Kolhydrater är livet! Finns inte mycket som slår ett nybakat färskt bröd, en krämig pasta eller en hög nykokt färskpotatis med smör och salt på. För att nämna några exempel. Bröd är något jag inte kan vara utan. Några av mina favoritbröd är scones, hälsobröd, hönökaka, naan och nyttiga glutenfria wrapsbröd. I No Ordinary Box fanns ett recept på underbara glutenfria frallor (deras namn – återstår att se om det stämmer) jag genast satte igång och bakade.
Receptet innehåller bara glutenfria ingredienser. Frallorna går också att göra genom att använda laktosfria produkter. I ursprungsreceptet ska man ha 2 dl yoghurt eller Philiadelphia. Jag ersatte med lättmjölk då det vad som fanns hemma. Man skulle också tillsätta 3 msk smält smör alternativt kokosolja. Jag hoppade över detta för att få ännu nyttigare bröd.
Receptet är enkelt att följa och brödet är väldigt lätt att baka. Bara röra ihop, låta vila, klicka ut på plåt, pensla och toppa med vallmofrön. Skjuts in i ugnen. Efter 15 minuter är det bara att ta ut fem riktigt vackra väldoftande frallor.
Frallorna var verkligen underbara! Fluffiga, lätta frallor med god smak. Pricken över i med vallmofröna som gav extra smak och krisp. Vi njöt av bröden nybakade med smör och ost på. Magiskt gott! Hela familjen gav tummen upp. De här kommer garanterat bakas igen.
Något som är riktigt gott är att ta ut frallorna 4-5 minuter tidigt och riva lite ost över. Sätt sedan tillbaka i ugnen tills osten smält över frallorna. För den som uppskattar frön eller nötter i brödet så går det alldeles utmärkt att vända ner i smeten i samband med att man har i de torra ingredienserna.
Frallorna är grymt goda att rosta. Det rekommenderas inte att låta dom ligga framme i plastpåse då de lätt blir degiga. Ät istället upp direkt eller frys in.
Glutenfria frallor, ca 5 st
2 ägg
2 dl lättmjölk
1.5 dl mandelmjöl
1.5 dl pofiber
1.5 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
0.5-1 tsk salt
Vallmofrö
1 uppvispat ägg till pensling
Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa äggen fluffigt. Blanda i mjölken. Blanda de torra ingredienserna separat och häll sedan ned i äggblandningen. Låt smeten stå och svälla 5-10 minuter,
Forma till 4-5 runda frallor och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Pensla med uppvispat ägg och toppa med vallmofrö, Grädda mitt i ugnen 15-20 minuter.
Senaste kommentarer