Världens godaste påskmat 2017
Påsken känns så överspelad vid det här laget. Vi är många som för länge sedan tröttnat på påskmat och inte vill se skymten av en köttbulle, sillbit eller västerbottenpaj. För att nämna några av påskens alla rätter. Recept på påskmat är det inte heller någon som är intresserad av. Men jag tänkte ändå dela med mig av vad vi serverade på långfredages släktlunch. De flesta av rätterna jag delger er i detta inlägg fungerar nämligen minst lika bra till midsommar. Kanske rentav bättre?! Så se till att bokmärka denna sida så att ni inte glömmer av recepten på världens godaste påskmat 2017.
På årets påsklunch hittar ni de flesta av mina klassiker. Jag dukade upp godsaker som tunnbröd (inte hemgjort denna gång), fyra sorters sill – bland annat årets smak från Abba som är Gin & granskott, ägghalvor med majonäs och räkor, Västerbottenpaj, kall paj med lax räkor och avokado, hemgjorda köttbullar, Bullens Beer Banger, vegansk gravad lax och självklart hemgravad lax.
Västerbottenpaj
125 g smör
3 dl vetemjöl
1 msk vatten
2,5 dl (150 gr) riven Västerbottensost
3 ägg
2 dl vispgrädde
salt och pepapr
Sätt ugnen på 200°. Mixa smör och mjöl i matberedare till en smulig massa. Tillsätt vattnet och mixa ihop till en smidig deg. Tryck ut pajdegen i en pajform. Nagga formen i botten och ställ in i ugnen ca 10 minuter. Vispa ägg och grädde, tillsätt osten. Smaka av med salt och peppar. Häll ostfyllningen i pajskalet och grädda ca 20-30 minuter tills pajen stelnat. Pajen ska ha fått färg , men inte vara helt fast i mitten (den står till sig när den svalnar).
Pajen serveras oftast kall, men kan även serveras något ljummen.
Kall paj med lax, räkor och avokado
Pajbotten
200 g kavring
50 g smör
Fyllning
150 g strimlad kallrökt lax
200 g hackade skalade räkor
2 hackade hårdkokta ägg
2 tärnade avokado
1 hackad röd lök
1 dl creme fraiche
3 msk majonäs
1 tsk pressad citron
salt och peppar
Dekoration
Dill, citron eller löjrom
Riv kavringen i smulor eller kör den i en matberedare. Smält smöret och blanda det med brödsmulorna. Tryck ut blandningen i en pajform med fingrarna. Ställ formen kallt under tiden du gör fyllningen.
Blanda laxen, räkorna, äggen, avokadon och löken med creme fraiche och majonäs. Smaka av med citron, salt och peppar. Bred ut fyllningen i pajskalet. Låt gärna pajen vila minst ett par timmar i kylen innan den ska ätas. Dekorera innan servering.
Köttbullar, ca 4 port
1/2 dl ströbröd
1 dl vatten
1 gul lök
500 g nötfärs
salt+peppar
Jag tog 1/2 dl ströbröd och 1 dl vatten och detta fick stå i ca 10 min. I med en finriven gul lök, 500 g nötfärs, salt och peppar. Blanda, forma till runda köttbullar med sked doppad i vatten och ner i en ugnsplåt. Stek i ca 20-25 minuter i 200 grader.
Gravad lax
400 g laxfilé (för säkerhetsskull ska den ha varit fryst)
0.5 dl socker
0.5 dl salt
Dill
Citron
Blanda salt och socker. Gnid in laxen med blandningen. Häll på massor av dill och citronsaft. Låt stå inplastad i minst 2 dygn.
Vegansk gravad lad
ca 500 g morötter
1 1/2 dl grovsalt
dillvippor till garnering
Lag:
10 vitpepparkorn
1 kruka dill
1 msk ättika
3 msk strösocker
3/4 dl vatten
Blanda alla ingredienser till lagen och låt den kallna helt.
Sätt ugnen på 200 grader. Skala morötterna och lägg dem trångt i en liten ugnssäker form. Häll på saltet. Baka mitt i ugnen ca 40 minuter (beroende på morotens tjocklek). Morötterna ska vara al dente. Ta ut och låt svalna.
Lägg morötterna i en plastpåse tillsammans med lagen. Tryck ut så mycket luft som möjligt ur påsen och förslut. Låt stå kallt över natten.
Vid servering: Skiva morötterna tunt på mandolin eller med vass kniv. Dekorera med dill. Servera gärna med hovmästarsås.
Senaste kommentarer