Världens godaste granola

Finns det något godare än att toppa yoghurt, fil, kvargproteinpudding, smoothieschiapudding och keso med krispig välsmakande topping, typ granola. Granola sätter verkligen pricken över i och adderar ytterligare en smakdimension med sin knapriga konsistens och smaksammansättning. Det finns inget som slår min hemgjord granola, det är världens godaste granola, även om det idag finns flera bra alternativ att köpa i affären.

Lägg alla ingredienser på en plåt.

Lägg alla ingredienser på en plåt.

Efter 20 minuter har granolan rostats klart.

Efter 20 minuter har granolan rostats klart.

I med torkad frukt, raw choklad och rostad kokos. Krydda med kanel, kardemumma, odyl.

I med torkad frukt, raw choklad och rostad kokos. Krydda med kanel, kardemumma, odyl.

Man vinner så mycket på att göra granola från grunden. Den hemgjorda granolan smakar nästan alltid mycket godare än den man hittar i affären då man kan anpassa innehållet efter vad man själv gillar och vad man har hemma. Doften som sprider sig i huset när man rostar den är fantastisk. Och den hemgjorda granolan är så mycket nyttigare! Plus, plus och plus. Man kan egentligen inte skylla på tidsbrist. Det tar ca 30 minuter att göra granola från ax till limpa.

Häll upp på burk.

Häll upp på burk.

Här följer ett basrecept på granola som alltid har gett toppresultat och toppbetyg från stor som liten. Men som sagt, anpassa efter eget smak och tycke och vad du har hemma i skafferiet.

Testa även mina recept på rawnola eller granola i stekpanna.

Världens godaste granola

Världens godaste granola

Hemgjord granola

3 dl dinkelflingor
2 dl havregryn
3 dl rågflingor
2 dl vetegroddar
1 dl krossat linfrö
1 dl hackade valfria nötter (jag hade hälften sötmandel, hälften valnötter)
3 msk olja
3 msk vatten
1/2 dl flytande honung
kanel efter smak
1 dl torkad frukt (jag använde Trailmix energy från Superfruit)

Blanda alla gryn, frön och nötter. Blanda honung, vatten och olja och krama in detta i grynblandningen. Sätt in i ugnen på 200 grader i ca 20 min. Rör runt under tiden och var försiktig mot slutet så det inte bränns vid. När granolan är klar i ugnen, låt den svalna och häll sedan på torkad frukt och kanel efter smak.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. Annika skriver:

    Så gott! Måste göra en sats här hemma 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *