Vilken lycka!
Så här inför jul har jag och barnen en tradition som har blivit mycket uppskattad av oss alla och är fyllt med mycket kärlek, glädje och skratt. Det är att vi bakar våra egna pepparkakor. Jag har de senaste åren, av tidsbrist, köpt hem färdig pepparkaksdeg från affären. Barnen tycker inte det är något konstigt med det. Det är främst jag som tidigare alltid har gjort min egen deg som tycker att det känns trist och ”oäkta” på något sätt. Men att baka ihop är lika roligt, oavsett egengjord eller köpedeg och det är vad som varit huvudsaken för mig!
Häromdagen fick jag dock ett infall och gjorde min egen pepparkaksdeg. Jag hade inte sagt något till barnen innan. Dofterna när jag blandade ihop degen spred sig sakta över hela huset. Efter en stund lockade dofterna barnen in till köket och de frågade vad det var som luktade så gott. När de fick se att det var pepparkaksdeg steg jublet till oanade nivåer! Egen pepparkaksdeg – vilken lycka! De fick känna på den varma degen (den måste stå i kylen minst en natt) och lukta på alla kryddor som jag hade haft i. Det glittrade i barnens ögon. Självklart fick de smaka också och båda gav alla tummar upp! Så gott – tusen och åter tusen gånger godare än köpedeg.
Nu längtar de enormt mycket att få sätta igång själva baket och jag ska inte hålla dom på halster för länge. Degen håller dock ca 1,5 månad i kylen – för den som klarar av att hålla sig!
Pepparkakor
200 g smör
1.5 dl ljus sirap
1.5 dl mjölk
3 dl strösocker
1.5 tsk mald nejlika
1.5 tsk mald ingefära
1.5 tsk mald pomerans
1.5 tsk mald kanel
3 tsk bikarbonat
6-8 dl vetemjöl
Smält smör, sirap, strösocker, mjölk och kryddor i en kastrull. Blanda vetemjöl och bikarbonat i en separat bunke. Låt smörblandningen koka upp och tag sedan bort kastrullen från värmen. Låt svalna något. Tillsätt mjölblandningen och arbeta ihop till en smidig deg. Låt stå i kylen över natten.
Baka ut tunna pepparkakor, lägg på bakplåtsklädda plåtar och grädda i mitten av ugnen på 200 grader i ca 6 minuter.
Senaste kommentarer