Vilken lycka!

Lycka att ha en hemgjord pepparkaksdeg!Så här inför jul har jag och barnen en tradition som har blivit mycket uppskattad av oss alla och är fyllt med mycket kärlek, glädje och skratt. Det är att vi bakar våra egna pepparkakor. Jag har de senaste åren, av tidsbrist, köpt hem färdig pepparkaksdeg från affären. Barnen tycker inte det är något konstigt med det. Det är främst jag som tidigare alltid har gjort min egen deg som tycker att det känns trist och ”oäkta” på något sätt. Men att baka ihop är lika roligt, oavsett egengjord eller köpedeg och det är vad som varit huvudsaken för mig!

Degen luktar och smakar så gott!Häromdagen fick jag dock ett infall och gjorde min egen pepparkaksdeg. Jag hade inte sagt något till barnen innan. Dofterna när jag blandade ihop degen spred sig sakta över hela huset. Efter en stund lockade dofterna barnen in till köket och de frågade vad det var som luktade så gott. När de fick se att det var pepparkaksdeg steg jublet till oanade nivåer! Egen pepparkaksdeg – vilken lycka! De fick känna på den varma degen (den måste stå i kylen minst en natt) och lukta på alla kryddor som jag hade haft i. Det glittrade i barnens ögon. Självklart fick de smaka också och båda gav alla tummar upp! Så gott – tusen och åter tusen gånger godare än köpedeg.

Den hemgjorda degenNu längtar de enormt mycket att få sätta igång själva baket och jag ska inte hålla dom på halster för länge. Degen håller dock ca 1,5 månad i kylen – för den som klarar av att hålla sig!

Pepparkakor

200 g smör
1.5 dl ljus sirap
1.5 dl mjölk
3 dl strösocker
1.5 tsk mald nejlika
1.5 tsk mald ingefära
1.5 tsk mald pomerans
1.5 tsk mald kanel
3 tsk bikarbonat
6-8 dl vetemjöl

Smält smör, sirap, strösocker, mjölk och kryddor i en kastrull. Blanda vetemjöl och bikarbonat i en separat bunke. Låt smörblandningen koka upp och tag sedan bort kastrullen från värmen. Låt svalna något. Tillsätt mjölblandningen och arbeta ihop till en smidig deg. Låt stå i kylen över natten.

Baka ut tunna pepparkakor, lägg på bakplåtsklädda plåtar och grädda i mitten av ugnen på 200 grader i ca 6 minuter.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *