Hälsosam kladdkaka
Jag älskar godsaker. Godis, glass, bullar, tårta, kakor, frukt, chips och tilltugg, mackor – ja typ det mesta som innehåller mycket fett och socker! Många är vi som har ett 80/20-tänk, dvs äta nyttigt 80% av tiden och ”unna” sig 20% av tiden.
Det bästa i kråksången är att man utan att dra ner på smak, utseende och konsistens faktiskt kan välja att äta många väldigt nyttiga godsaker. Godsaker som gör gott både för hälsa och själ. Favoriten kladdkaka kan lätt förvandlas till en ren hälsobomb. Jag brukar variera mellan två olika recept. Båda kladdiga, chokladiga och bara helt ljuvliga!
Passar lika bra som mellanmål, kvällsfika eller som en härlig avslutning på en god middag.
Nyttig kladdkaka, 4 port (form 15 cm i diameter)
1 mellanstor banan (ca 75 gram)
3/4 deciliter kakao
1/2 burk (125g) svarta bönor
2 äggvitor
1/2 dl proteinpulver med choklad/vaniljsmak
1 tsk vaniljpulver (fröna från vaniljstång, finns på burk)
1 krm salt
1 msk smält kokosolja (eller smält smör)
1 tsk snabbkaffepulver
Häll av spadet från bönorna och skölj noga. Mixa banan och bönor med stavmixer. Smält olja/smör och blanda med snabbkaffepulvret. Rör ihop alla ingredienser. Häll ut i en form och grädda i 175 grader i 15 minuter. Då klockan ringer, stäng av ugnen och låt kakan stå i eftervärmen för rätta kladdigheten. Gott med hackad mandel till. Tips: Kakan blir godare av att stå till sig en natt i kylen.
10 färska urkärnade dadlar
1 dl kokosflingor
2 dl mandelmjöl
5 msk kakao
2 krm vaniljpulver
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
4 msk kokosolja
1 msk flytande honung
3 ägg
Sätt ugnen på 175°.
Kärna ur dadlarna och mixa dem med kokos. Tillsätt resten av de torra ingredienserna i mixern. Mät upp kokosoljan och smält den försiktigt i mikron. Tillsätt olja, honung och ägg i smeten. Smörj en ugnssäker form med kokosfett och ”bröa” med kokos. Häll smeten i formen och grädda i ca 5-10 minuter beroende på hur kladdig du vill ha den. Den ska stelna på ovansidan och i kanterna men vara kladdigare in mot mitten.
Låt svalna helt, gärna i kyl över natten och ät den kall, med eller utan tillbehör.
Senaste kommentarer