Att orka de svåraste månaderna
Jag startar gärna min vardagsmorgon med gröt och två äggsmörgåsar till frukost. Oftast blir det havregrynsgröt med olika toppingar (rivet äpple, mosad banan, färska bär, kokosflingor, nötter, chaifrön) och mjölk, gärna soja-/havre-/mandelmjölk som ger god sötma. Det ger mig bra mättnadskänsla och är en utmärkt start på dagen.
Enligt en ny undersökning utförd på uppdrag av Lantmännen och Axa är november följt av februari och januari de månader på året då svenskarna har minst energi. För att orka vintermånaderna behövs ändrade vanor. Svenskarna är beredda göra vissa saker för att orka mer. Det är 63 procent som kan tänka sig att träna, 50 procent sova mer och 37 procent är beredda att lägga om sina matvanor för att orka mer. Satsa på mat med bra egenskaper, som exempelvis havregryn.
Svenskarna äter gröt främst på grund av att det är mättande, nyttigt och gott. Det är 87 procent som helst äter gröt till frukost. Gröt kan även ätas vid andra tillfällen för att få mer ork. Undersökningen visar att det är 12 procent som helst äter gröt till mellanmål. Gröt går att göra på många olika sätt och den senaste tiden har exempelvis chiagröt blivit populär, men havren är fortfarande etta på gröttoppen. Havregrynsgröt är den gröt som svenskar äter klart mest av, därefter kommer risgrynsgröt och mannagrynsgröt. I Sverige äts gröten helst med mjölk, därefter kanel, äppelmos eller sylt.
Här kommer några grötrecept med extra mycket näring i form av pumpa, nötter, carob, mandelsmör, chiafrön och blåbär. Allt för att orka vintern! Jag ska börja med att testa Raw Style – den lät verkligen spännande!
Morotsgröt – gröt med mycket fibrer och smak, 1 portion
1 dl havregryn
1 dl vatten
1 dl morotsjuice
1 krm salt
Topping:
1 msk pumpakärnor
1 msk russin
kanel
1. Häll alla ingredienser i en kastrull och koka på svag värme i ca tre minuter. Rör om då och då.
2. Servera med mandelmjölk, russin, pumpakärnor och kanel.
Cocolicious – gröt full av kokossmak, 1 portion
1 dl havregryn
1 dl vatten
1 dl kokosmjölk
1 krm salt
1 msk kokosflingor
Topping:
1 msk hasselnötter
1 tsk flytande honung
1. Häll alla ingredienser i en kastrull och koka på svag värme i ca tre minuter. Rör om då och då.
2. Servera med kokosmjölk, hackade hasselnötter och flytande honung.
Raw style – okokt gröt med smak av kola och banan, 1 portion
1 dl havregryn
1,5 dl havremjölk
1 banan
1 tsk carobpulver
1 msk mandelsmör
1 dl blåbär
1. Blanda havregryn och havremjölk och låt stå en stund tills grynen mjuknar.
2. Mixa ihop med banan, mandelsmör, carobpulver och blåbär.
Mug cake – hälsosam frukost i en kopp, 1 portion
1 dl havregryn
1 msk krossade linfrön
½ tsk bakpulver
1 ägg
½ banan
Topping:
3 msk keso
1 tsk flytande honung
1. Mixa havregryn, ägg och banan med en stavmixer.
2. Smörj en kopp med rapsolja eller smör och häll i smeten.
3. Mikra 1,5-2 minuter på full effekt.
4. Stjälp upp din mug cake och servera med keso och flytande honung
Källa: Lantmännen
Tack för tipsen.