Viltgryta med rotfrukter och kikärtor i Crock Pot
Vi fortsätter på temat Crocktober och initiativet att byta ut hälften av proteinet i måltiden mot till exempel bönor, ost, linser, grönsaker eller rotfrukter. Det protein jag köper ska helst vara av hög kvalitet, gärna ekologiskt och svenskt och djuret ska ha levt under goda förhållanden.
Höst är lika med älgjaktstider. Jag har köpt hem svenskt viltkött som är naturligt ekologiskt och kommer från fria djur som lever och frodas i skog och mark. En naturligt god djurhållning fri från tvång, antibiotika och levandetransport. Det ger naturligt, nyttigt, fettsnålt kött utan några som helst tillsatser och med en fantastisk smak.
Vad är mer passande än en värmande, kryddig, höstig, grönsaksspäckad viltgryta med rotfrukter och kikärtor i Crock Pot? En gryta rymmer mycket smak. Passa på att slänga i dom där grönsakerna eller rotfrukterna som ligger i kylen. Perfekt om du vill minska svinnet. Receptet är från Markiz Tainton i samarbete med Hemköp men jag har anpassat efter eget tycke och smak och anpassat för Crock Pot. Jag hade ingen färsk persilja hemma och koriander gillar jag inte så det skippade jag. Däremot toppade jag grytan med fryst persilja, fungerade riktigt bra! I min gryta använde jag älgbog. Som jag förstår det går vilket älgkött eller nötkött som helst bra.
Vilka underbara dofter som spred sig i hela hemmet. Och maten blev fantastiskt smakrikt, mört och gott!!!
Viltgryta med rotfrukter och kikärtor i Crock Pot, 4-6 port
1 kg tärnat älgkött eller nötkött
3 msk matolja
4 st klyftade gula lökar
3 st finhackade vitlöksklyftor
1 tsk kanel
1 tsk kryddpeppar
2 tsk paprikapulver
2 tsk malen spiskummin
5 dl vatten
2 st köttbuljongtärningar
1 knippe persilja
1 knippe koriander
4 st grovtärnade morötter, ca 300 g
200 g grovtärnad rotselleri, ca 200 g
380 g kokta kikärtor
1 kruka persilja till garnering
Sätt Crock Pot-grytan på spisen för de modeller som klarar detta. Annars hetta upp en stekpanna på spisen. Bryn köttet runt om i olja. Tillsätt lök, vitlök, morot, rotselleri och torra kryddor, rör om och låt steka i 5 minuter. Sätt grytan på tillagningsenheten. Häll ned vatten och buljongtärningar så att det täcker köttet. Knyt ihop persilja och koriander och lägg ned i grytan. Sätt på locket. Låt gå på svag värme i 4 timmar. Tillsätt sedan de avrunna kikärtorna och låt gå ytterligare 30 minuter på svag värme.
Servera med potatispuré, bulgur, couscous eller ris och toppa med persilja.
Senaste kommentarer