Midsommar 2014

Midsommarlunch 2014Mattias och jagMidsommarafton 2014 firades tillsammans med samma goda vänner som vi firade ihop med 2013. Dagen firades med god mat, god dricka, goda vänner, mycket lek, skratt och glädje. Finns det något bättre sätt att fira midsommarafton?!

Vi delade upp dagen så att jag och min familj stod för lunchen och värdparet för middagen.

VästerbottenpajHemrullade köttbullar, korv och sillGravad lax, sallad, hovmästarsås

Vi bjöd på en helt fantastisk, traditionell midsommarlunch. Klart den var fantastisk – det var ju jag som var hjärnan och kocken bakom det mesta, hehe!!! Tror dock att samtliga närvarande var väldigt nöjda och glada. Vi hade laddat upp med hemgjord västerbottenpaj, 4 olika sorters sill, hemgravad lax, hemgjord hovmästarsås, brännvinsost, hårt och mjukt tunnbröd (nej, inte hembakt i år), baguette, smör, ägghalvor med kaviar eller majonäs, hemgjorda köttbullar, prinskorv och brännvinskorv, sallad, gräslök, gräddfil, färskpotatis, nubbe, öl, cider och läsk.

Klassisk jordgubbstårta

Till efterrätt- vad annars än en klassisk jordgubbstårta! Självklart svenska gubbar!

Jordgubbar och glass

På kvällen bjöd värdparet på en helt fantastisk grillmiddag. Det var färskpotatis, grillad oxfilé, grillade grönsaker, fetaostsallad och gott vin. Till efterrätt klassikern svenska jordgubbar och vaniljglass.

Trötta barn som slocknat i soffan

Vi hade fantastiskt trevligt så kvällen blev sen och vi var inte i säng förens vid halv två på natten.

Lunchrester på midsommardagen

Midsommardagen var rätt trött och avslagen. Inte många knop blev gjorda! Kollade film och tog det lugnt. Till lunch blev det såklart rester från midsommarlunchen och till middag slog vi, precis som så många andra, till med hämtpizza.

En helt underbar helg som vi gärna gör om nästa år igen!

Köttbullar, ca 4 port

1/2 dl ströbröd
1 dl vatten
1 gul lök
500 g nötfärs
salt+peppar

Jag tog 1/2 dl ströbröd och 1 dl vatten och detta fick stå i ca 10 min. I med en finriven gul lök, 500 g nötfärs, salt och peppar. Blanda, forma till runda köttbullar med sked doppad i vatten och ner i en ugnsplåt. Stek i ca 20-25 minuter i 200 grader.

Gravad lax

400 g laxfilé (för säkerhetsskull ska den ha varit fryst)
0.5 dl socker
0.5 dl salt
Dill
Citron

Blanda salt och socker. Gnid in laxen med blandningen. Häll på massor av dill och citronsaft. Låt stå inplastad i minst 2 dygn.

Hovmästarsås, 2.5 dl

0.5 dl sötstark senap
1 msk strösocker
1 krm salt
0.5 krm malen vitpeppar
1 msk vitvinsvinäger
1 dl rapsolja
1 dl hackad dill

Vispa ihop senap, socker, salt, peppar och vinäger i en skål. Tillsätt oljan i en fin stråle under vispning, gärna med elvisp. Blanda ner dillen.

Västerbottenpaj

125 g smör
3 dl vetemjöl
1 msk vatten

150 g riven Västerbottensost
3 ägg
2 dl Vispgrädde
1 krm svartpeppar

Sätt ugnen på 225°. Mixa smör och mjöl i matberedare till en smulig massa. Tillsätt vattnet och mixa ihop till en smidig deg. Tryck ut pajdegen i en pajform. Nagga formen i botten och ställ in i ugnen ca 10 minuter. Vispa ägg och grädde, tillsätt osten. Smaka av med salt och peppar. Häll ostfyllningen i pajskalet och grädda ca 20 minuter tills pajen stelnat.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *