Amerikansk Cowboygryta i Crock Pot

Ingredienser till en Amerikansk Cowboygryta i Crock Pot

Ingredienser till en Amerikansk Cowboygryta i Crock Pot

Om du som många andra gillar mat med stark karaktär kommer du utan tvekan att gilla den här riktigt goda köttfärsgrytan. Den är inspirerad av ett gammalt amerikanskt recept. Jag tänker mig att amerikanska cowboys brukade äta något liknande. Kanske sittandes runt en sprakande lägereld när mörkret sveper runt omkring och vargarna ylar i bakgrunden Grytan är mustig och het. Som gjord för riktigt kalla höst- och vinterdagar. En vilda västern-chili som hela familjen kommer älska! Min gryta är gjord i Crock Pot men självklart går det lika bra i en gryta på spisen. Jag tycker dock att smakerna blir djupare och mustigare när maten långlagas i Crock Pot. Det är också ett mycket smidigt tillagningssätt. Här kommer därför receptet på amerikansk cowboygryta i Crock Pot.

Jag väljer att bryna köttfärs och grönsaker för mer smak.

Jag väljer att bryna köttfärs och grönsaker för mer smak.

Ställ grytan på tillagninsenheten och lägg i resten av ingredienserna.

Ställ grytan på tillagninsenheten och lägg i resten av ingredienserna.

Man får anpassa mängden vitlök och chili efter eget smak och tycke. Jag gillar lite sting men för barnens skull valde jag att ligga lågt med hettan. Man kan välja vilka bönor man vill. Jag valde stora vita bönor som jag tycker har god smak, fin konsistens och ser vackra ut. Också lätta att plocka ut för familjens yngsta som inte är ett stort fan av just bönor. Några kanske reagerar på att det inte är några tomater i grytan. Varken färska eller på burk. Det stämmer. Tomatsås har vi i chili con carne, inte på amerikanska stäppen!

Grytan var verkligen god och kommer garanterat att lagas snart igen. Kommer passa kanonbra kyliga höstdagar när man behöver något varmt och gott i magen.

Amerikansk Cowboysgryta,

Amerikansk Cowboysgryta,

Amerikansk Cowboysgryta, 4 port

600 g nötfärs
4 vitlöksklyftor
2 röda chilifrukter
4 gula lökar i bitar
1 stor paprika i bitar, valfri färg
Olja att steka i
1/2 dl rödvin
1 dl starkt kaffe
3 msk oxfond
2 bitar mörk choklad
2 lagerblad
1 tsk kanel
2 tsk kakao
3 msk mörkt muscovadosocker
3 tsk pimentón (rökt paprikapulver)
salt och peppar
vatten
2 burkar valfria bönor
guacamole, gräddfil och bröd till servering

Skala och hacka lök och vitlök. Kärna ur och strimla chilin. Hacka paprikan. Fräs färsen med vitlök, chili, lök och paprika i oljan i Crock Pot grytan på spisen. Ställ tillbaka grytann på tillagningsenheten. Fyll på med rödvin, kaffe, oxfond, och choklad. Sedan i med alla kryddorna. Fyll på med en skvätt vatten. Låt gå 5,5 timmar på låg effekt. Lägg i bönorna och smaka av. Låt gå ytterligare 30 minuter på hög effekt.

Servera med en klick guacamole, gräddfil samt nybakat bröd.

 

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 44 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat just mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *