Asiatisk älggryta i Crock Pot

Alla ingredienser jag behöver till en asiatisk älggryta i Crock Pot

Alla ingredienser jag behöver till en asiatisk älggryta i Crock Pot

Bryn köttet innan tillagning.

Bryn köttet innan tillagning.

Jag älskar den asiatiska maten. Säger man orden Phad Thai, Massaman curry eller Chicken Satay börjar det rinna saliv i fler mungipor än min! Jag älskar också svensk husmanskost. När det kommer till kött föredrar jag kött från djurhållning som är förenlig med en ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbar utveckling. Viltkött till exempel. Jag fick för mig att det skulle vara kul att på ett modernt sett kombinera det svenska och asiatiska och skapa en mer modern husmanskost. En cross-over rätt helt enkelt. Det var så min asiatiska köttgryta kom till. Grytor lagas med fördel på svag värme under lång tid i en Crock Pot. Detta för att få ut så mycket smaker och behålla så mycket näringsvärden som möjligt. Därför fick det bli en asiatisk älggryta i Crock Pot.

I med allt utom grönsakerna.

I med allt utom grönsakerna.

Dags att stoppa ner det sista och köra ytterligare 60 minuter.

Dags att stoppa ner det sista och köra ytterligare 60 minuter.

Tänk på att köttet blir som bäst om det tillagas på svag värme/låg effekt under lång tid. Grönsakerna däremot är i princip klara. De behöver därför bara gå med en stund på slutet. 60 minuter blev perfekt. Annars finns risk att de helt tappar i färg och konsistens. Självklart kan man addera andra grönsaker som lök, bambuskott eller vad man nu vill ha ned i sin gryta. Bara fantasin sätter gränsen!

Crock Pot har gjort ett strålande jobb

Crock Pot har gjort ett strålande jobb

Oj vad gott det blev! Köttet mört och välsmakande men ändå tillagat den tid som behövdes för att köttbitarna skulle hålla ihop. Jag ogillar starkt pulled kött i en gryta. Grönsakerna fick perfekt krisp och mycket smak. Perfekt helt enkelt!

Asiatisk köttgryta med röd curry och böngroddar

Asiatisk köttgryta med röd curry och böngroddar

Servera i ditt allra finaste porslin!

Servera i ditt allra finaste porslin!

Läckert och magiskt gott!

Läckert och magiskt gott!

Asiatisk köttgryta med röd curry och böngroddar, 4-6 portioner

1 kg älgkött, älgstek eller grytbitar av älg
1 burk kokosmjölk
1 burk böngroddar
2 dl vatten
1 msk soja
2 tsk röd currypasta
2 pressade vitlöksklyftor
Färsk eller fryst broccoli
Strimlad röd eller orange paprika
salt, peppar, curry och andra kryddor efter smak

Dela köttet i lagom stora bita. Bryn köttbitarna i Crock Pot-grytan så att de får fin yta. Krydda med salt och peppar efter smak. Ställ grytan på tillagningsenheten. Pressa i vitlökarna, häll på vatten, soja, röd currypasta och kokosmjölk. Låt gå på svag värme i 6-7 timmar låg. När köttet är klart, lägg i broccoli och böngroddar och låt gå på svag värme ytterligare 60 minuter. Servera med ris, potatis, quinoa eller liknande.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 44 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat just mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *