Ät Spring Njut

Ät Spring Njut

Ät Spring Njut

”Hon lyssnar på kroppen, äter det hon känner för när hon känner för det och tränar enligt samma princip.” ”En välförtjänt pint lokal ale och lite chips – ett perfekt sätt att hylla sporten.” ”Att äta är att träna”. ”För att prestera bra och kunna fortsätta så länge du vill med den här grenen (springa) måste du äta bra, vara noga med vilan och vara glad.” Citaten ovan kommer från boken Ät Spring Njut – En bok om två passioner, traillöpning och riktigt god mat av Billy White. En riktigt härlig och inspirerande bok med vackra naturbilder, vackra matbilder, roliga recept, intressanta porträtt av olika sorters löpare runt om i världen och deras inställning till träning, mat och livet

Billy White väver i boken samman sina två passioner - traillöning och mat.

Billy White väver i boken samman sina två passioner – traillöning och mat.

Författaren, Billy White, är en känd fine dining kock bland annat från St John i London, Fäviken, Mathias Dahlgren/Matsalen och köksmästare på Rosendals Trädgård. Han har inte bara god mat som passion utan även traillöning och är en 100 miles löpare. I boken Ät Spring Njut vävar han samman dessa två passioner. Den handlar inte bara om hur man ska äta för att prestera på topp, utan fokus ligger även på att njuta av maten och hur det kan sammanfalla med njutningen i att springa, eller njutningen med vilken träning som helst. Recepten varvas med berättelser från Billys möten med några av världens bästa trail- och bergslöpare. I dessa berättelser delar han med sig av sådant som de har lärt honom.

Man MÅSTE äta något direkt efter träning.

Man MÅSTE äta något direkt efter träning.

De här pannkakorna ska jag verkligen laga någon dag - mums!

De här pannkakorna ska jag verkligen laga någon dag – mums!

En viktig lärdom som Billy för fram till oss läsare är att tänka på att kroppens behov är lika personliga som smaken. Det finns inga fasta regler för uppladdning inför ett lopp, eller den träning som krävs inför loppet. Man måste testa sig fram och ständigt pröva nya metoder när man tränar och förbereder sig för att ta reda på vad som fungerar för just dig. Pröva recepten i boken och ser hur du känner dig. Anpassa portionsstorlekar så att de passar din aptit och dina behov. Men en fast regel finns det faktiskt enligt Billy. Man MÅSTE äta något direkt efter träning. Det ska inte tas som ursäkt för att frossa i sig men när kroppens energidepåer är tömda behöver de fyllas på snabbt. Det finns många tips i boken på bra snacks och snabblagade maträtter som passar olika tider på dagen.

Du måste njuta av det du gör. Njut av löpningen, njut av att äta riktig mat som smakar fantastiskt.

Du måste njuta av det du gör. Njut av löpningen, njut av att äta riktig mat som smakar fantastiskt.

Jag avslutar med några till fantastiska citat från boken. ”Du måste njuta av det du gör. Njut av löpningen, njut av att äta riktig mat som smakar fantastiskt. Du ska inte pressa dig för hårt med träningen. Plåga dig inte med proteinpulver eller mat som du inte gillar. Men omvänt ska du inte heller slösa bort allt det hårda arbete du har lagt ner genom att äta massa skräpmat och tomma kalorier.”Lyssna på kroppen, om du njuter kan det inte bli fel”.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *