Äta grönare
Jag har en känsla av att äta grönare har gått från en trend till en livsstil. Fler och fler väljer att äta byta ut kött, fisk och fågel mot vegetariska alternativ. Man väljer också att äta vegetarisk mat oftare – två till tre gånger i veckan istället för som tidigare en. Perfekt för hälsa, miljö och plånbok. För den nyfikne finns mängder av inspiration och tips kring att äta mer grönsaker. Investera tex i en bra kokbok. Jag skulle vilja tipsa om två riktigt bra gröna kokböcker. Båda skrivna av Sara Begner.
De böcker jag talar om är Mera veckans vego och Vår gröna kokbok.
Mera veckans vego är uppföljaren till Saras bok Veckans vego som kom för några år sedan. Nu får vi ännu fler recept på gröna måltider som går snabbt att laga, är enkla, inte så dyra och har lättillgängliga råvaror. Det är en inspirerande bok med vackra färgsprakande bilder på massa god grön mat. Boken visar på hur enkelt det är att laga god, vegetarisk mat och det finns något för alla smaker. Vi får till och med sex färdigplanerade veckor med varierande måltider och tillhörande kompletta inköpslistor, allt för att underlätta det gröna ätandet.
Många väljer att äta vegetariskt bara till vardags. Men för att bevisa att vegomat också kan vara festmat finns ett kapitel för helghärligheter och menyer skräddarsydda för en middagsbjudning.
Vår gröna kokbok är kokboksklassikern Vår kokbok som för ett par år sedan kom i en hälsoupplaga men nu kommer i en helt grön upplaga. Det är en grundkokbok som är till för alla. Något tryggt att luta sig mot. Den rymmer över 500 recept, fakta om råvaror och smarta tillagningstips. Man behöver inte alls vara vegetarian eller flexitarian för att gilla boken. Det finns mängder med recept på goda frukostar, tillbehör, röror, såser, bröd, efterrätter, ris- pasta-, potatis och grynrätter, pajer, pizzor och drycker för att nämna en bråkdel.
Trots att bok-konceptet Vår kokbok har många år på nacken känns boken uppdaterad och fräsch. Recepten sträcker sig nämligen från växtbaserade alternativ på gamla klassiker till nya, spännande måltider med mer exotiska smaker. Ett av recepten har jag redan hunnit testa, Bolognese Beluga. Just det receptet finns dessutom med i båda böckerna. En helt fantastiskt god bolognese! Minst lika god och smakrik som sin köttmotsvarighet. Något mindre mättande dock men efterlämnar en skön lagom-mätt-känsla i magen.
Båda böckerna visar verkligen hur smidigt och enkelt det är att välja grönt för hälsan och miljön. Ett vinnande koncept för alla oavsett om man är vegetarian, flexiterian eller en nyfiken provapåare.
Senaste kommentarer