Baka eget tunnbröd
Att baka tunnbröd, framför allt till jul, har länge varit en tradition generationer tillbaka i min mans familj. Min mans föräldrar är båda uppväxta på bondgårdar där baka eget tunnbröd och ”vanligt” bröd var en självklarhet. Till en början i vedeldad ugn, sedan några år tillbaka i elektrisk bakugn. Förra året blev vi en del i denna fantastiska tradition då vi för första gången var med och bakade tunnbröd. En tradition är till för att följas och i torsdags åkte vi till Östersund hela familjen för det årliga decemberbaket.
Tillvägagångsättet är precis som förra året. Inger sätter degen, länk till receptet på Mormor Marias tunnbröd, tidigt på morgonen. Den får jäsa under tiden vi äter frukost och sedan iväg till bakstugan. Bakugnen värms på, förkläden sätts på, håret sätts upp, lakan läggs ut. Sedan är det bara att sätta igång.
I år var vi så skickliga att svärföräldrarna nästan kände sig överflödiga. Svärmor behövdes dock framför allt för upptag och uppdelning av degen i mindre bitar. Precis den arbetsuppgiften som varit hennes mamma, Marias, uppgift när orken tröt i slutet av livet. Jag kavlade, Mattias gräddade och Filippa gjorde både och. Gustaf stackaren var sjuk och låg och vilade på en madrass.
Oj, vad det gick undan. Degen på 3 liter vätska gjordes klar på 2-3 timmar. Som sig bör avslutades bakningen med grillad korv (grillas i bakugnen) i nybakat tunnbröd. Galet gott! Har ni tillgång till bakugn måste ni testa Mormor Marias tunnbröd. Den smaken och texturen på brödet får man aldrig i vanligt köpetunnbröd.
Att baka tunnbröd är verkligen hur kul som helst. Det känns som att jag alltid gjort det och alltid kommer vilja göra det framöver. Vi har redan planerat in att baka i sommar igen. Mattias har släkt som bor i USA. De planerar att hälsa på i sommar och vad passar då inte bättre än att visa dom traditionellt svenskt, norrländskt hantverk?!
Mormor Marias hembakta tunnbröd, 106 kakor
3 paket jäst
6 liter mjölk
1 1/2 flaska ljus sirap
3 tsk salt
Malda brödkryddor 8 påsar
360-390 g smör
ca 7 hg grahamsmjöl
ca 6 kg vetemjöl
Smält smöret. Häll ned mjölk och sirap och värm till fingervarmt, ca 37 grader. Smula ned jästen i bunke. Häll över den fingervarma vätskan. Anis, fänkål och kummin läggs i mortel och mals fint. Blanda ned kryddor och mjöl och rör till smidig deg. Jäs till dubbel storlek. Använd 1 påse hjorthornssalt till utbakning. Forma till runda bullar. Kavla ut och grädda i bakugn.
Senaste kommentarer