Julens bästa sallad

Julens bästa sallad!

Julens bästa sallad!

Med tanke på inledningen i mitt föregående inlägg. Under julen (alltid om ni frågar mig, men framför allt under julen) ska man se till att njuta. Äta gott och umgås med nära och kära. Allt på julbordet dryper inte av ohälsosamma fetter och massor av socker. Det finns nyttiga inslag som sill och lax. Sen kan man självklart servera julens bästa sallad på julbordet.

Julens bästa sallad innehåller ingredienser som grönkål, rödkål, apelsin, granatäpple, fikon och rostade valnötter och en härlig vinägrett som binder ihop alla smaker. Salladen kan  lätt anpassas efter eget smak och tycke och vad som finns hemma. Otroligt vacker med alla sina olika färger och helt magiskt god med alla smaker som gifter sig i munnen och sina olika texturer. Passar perfekt till all sorts julmat och vilken vardagsmat som helst faktiskt. Kan också göras som egenrätt om man toppar med en god ost, tex feta- eller getost.

Gillar man inte granatäpple går det lika bra utan.

Gillar man inte granatäpple går det lika bra utan.

Det cirkulerar massor av recept på denna typ av sallad på nätet. Det finns ingen direkt upphovsman till julsalladen men jag gjorde den första gången förra året efter att ha inspirerats av receptet hos min kära bloggkollega Lina Abrahamsson. Du får min cred – Tack Lina!

Julsallad
8 portioner

300 g grönkål
1/2 mellanstort rödkålshuvud
1/2 dl rapsolja
2 msk vitvinsvinäger
1 msk apelsinsaft
Flingsalt
Svartpeppar
4 st apelsiner
1 stort granatäpple
10 st torkade fikon
1 dl valnötter
Flingsalt

Rosta valnötterna i en torr stekpanna på medelvärme. Låt svalna. Strimla grönkål och rödkål, lägg i ett durkslag och mjuka upp kålen genom att hälla hett vatten över. Låt rinna av ordentligt och lägg sedan i en stor skål. Blanda rapsolja, vinäger, apelsinsaft, salt och peppar. Häll över kålen, rör om ordentligt och massera in vinägretten. Filéa apelsinerna och ta ur granatäppelkärnorna. Dela fikonen i bitar. Blanda i apelsinbitar och granatäpple i salladen, toppa med fikon, rostade valnötter och flingsalt. Ät och njut!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. Lina skriver:

    Älskar den typen av sallader! Har käkat den hela december så jag tror det får bli en variant med grönkål och äpple på julafton:)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *